Στο δρόμο προς τις κάλπες οι φόροι βρίσκονται στο επίκεντρο της  προεκλογικής μάχης. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για να κερδίσουν τη ψήφο των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης.  Και τα δυο κόμματα υπόσχονται «κούρεμα» των φορολογικών βαρών που οδηγεί σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί από την ακρίβεια.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα στο φορολογικό πεδίο. Η ατζέντα περιλαμβάνει ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων, ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, «λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό πεδίο είναι οι εξής:

1. «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών: Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων – ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης  ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Σημειώνεται ότι 142 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.  

2. Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα: Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα.

3. Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Μετά τις εκλογές αναμένεται να ενταθεί η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. «Λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις: Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,  το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επανεξετάσει τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΑΑΔΕ, από τις τράπεζες, δείχνουν ότι είναι ελάχιστες οι πληρωμές με απόδειξη στις συγκεκριμένες κατηγορίες και στην πλειοψηφία τους αφορούν σε ενδεικτική αξία και όχι στο ποσό των πραγματικών πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.