Aντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ , καθώς έως τις 30 Ιουνίου του 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση των ταμειακών τους μηχανών οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ. Ενώ, έως και την 31η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν αναβαθμίσει τον εξοπλισμό τους οι επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

«Πρόκειται για το βήμα που πρέπει να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις για να μπορέσει να γίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που πλέον είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με απόφαση του διοικητική της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας)» ανέφερε η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Διευκρινίζεται πως με το νέο σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Αυτό σημαίνει πως «για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή και από εκεί θα δίνεται επιλογή στο POS να εκδώσει την απόδειξη» επισήμανε η κα Μακριδάκη.

Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ). «Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε η κα Μακριδάκη.

Όπως έχει διαπιστωθεί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει εντοπίσει επαγγελματίες να δίνουν στον πελάτη αποδείξεις μόνο από το POS, χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη από την ταμειακή μηχανή ή να μην διαβιβάσουν τα στοιχεία.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

«Όποιος εντοπίζεται να “κλέβει” ΦΠΑ θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο από 1.000 έως και 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο επίδοσης στο συγκεκριμένο σπορ φοροδιαφυγής» τόνισε η κυρία Μακριδάκη . Μάλιστα όπως είπε η φοροτεχνικός, σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα POS διασυνδέονται υποχρεωτικά και παρέχουν στην ΑΑΔΕ τις καθοριζόμενες πληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσής τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ), είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.