Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που της δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται σχεδόν όλες τις μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδραυλική, γεωθερμική, κ.α.) έχουν κάνει την Ισπανία μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κερδίζει το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης. Ιδίως χάρις στην εκμετάλλευση της ενέργειας που προσφέρει αφειδώς και με χαμηλό οικονομικό κόστος ο αέρας και ο ήλιος, έχει καταφέρει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, να καλύψει μέχρι και το 54% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της, χάρις στις Ανανεώσιμες Πηγές.

Βάσει των απολογιστικών δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος ηλεκτρικού δικτύου Red Eléctrica de España (REE), οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν το μισό και πλέον ποσοστό του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Τον μήνα Απρίλιο του 2021 οι ΑΠΕ κάλυψαν το 54% των αναγκών σε ρεύμα και ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που επιτυγχανόταν ρεκόρ παραγωγή. Μόνο τα φωτοβολταϊκά από μόνα τους, αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,5% με 3,6% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Όσον αφορά το μερίδιο των άλλων μορφών ενέργειας, η υδροηλεκτρική αντιπροσώπευσε το 25% του συνόλου, ενώ η αιολική συνεισέφερε κατά 22,1% και η ηλιακή το 1,3%, ποσοστά που θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα.

Ούτε ή άλλως η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες προκειμένου να επεκταθεί η χρήση των «καθαρών» μορφών ενέργειας, καθώς εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποκομίζει και κοινωνικά όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά τη χώρας, με τους πολίτες να ζητούν τη συνέχιση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών.