Η κυβέρνηση της Αυστρίας ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές δημοσίων δαπανών, αφού η εκκαθάριση της προβληματικής τράπεζας Hypo Alpe Adria θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 17,8 δισεκ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Έβαλντ Νοβότνι.

Ο Νοβότνι ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και στελέχη των αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα συμβούλευσαν την κυβέρνηση να σπάσει σε δυο κομμάτια το πιστωτικό αυτό ίδρυμα και να δημιουργήσει μια «κακή τράπεζα» από την εθνικοποιημένη Hypo, η οποία θα κληθεί να αναλάβει τα βάρη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις άλλες μη αποδοτικές συμφωνίες που υπήρξαν αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας επέκτασής της σε χώρες των Βαλκανίων.

Αυτό θα ήταν καλύτερο από το να ανακηρύξει την πτώχευση της τράπεζας, πράγμα που θα ήγειρε κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα με την εισήγηση του Νοβότνι και των ειδικών.

Τα στοιχεία του ενεργητικού της «κακής τράπεζας» θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους της Αυστρίας, το οποίο έτσι θα αυξηθεί από το 74% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της σήμερα στο 80% του ΑΕΠ — πολύ πάνω από το όριο της ευρωζώνης (60%), είπε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης η πώληση ορισμένων εκ των στοιχείων ενεργητικού της Hypo θα μειώσουν μέρος του χρέους, «αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό θα σημάνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι περιοριστική», επισήμανε ο Νοβότνι.

Πέραν της αύξησης του χρέους η κυβέρνηση θα κληθεί να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με 3 δισεκ. ευρώ πριν την διαχωρίσει, είπε.

Η ενδεχόμενη λήψη μέτρων λιτότητας θα ακολουθήσει τις πρόσφατες αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας και της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων λιτότητας σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Österreich. Ωστόσο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε εντός της ημέρας υποσχέθηκε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν εξ ολοκλήρου την εκκαθάριση της Hypo.

Ο Νοβότνι τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των προηγούμενων ιδιοκτητών της Hypo, της επαρχίας της Καρινθίας και της γερμανικής τράπεζας Bayern LB, διότι είχαν υποστηρίξει τη ριψοκίνδυνη πολιτική επέκτασης που είχε ακολουθήσει η διοίκησή της.

Ο Σπιντελέγκερ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει την πτώχευση της Hypo. Σήμερα δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού αναμένει να έχει καταλήξει σε ένα σαφές σχέδιο περί τα τέλη του μηνός.