Έρχονται νέα μέτρα στήριξης σε τουρισμό, εστίαση και σε νησιά

Μέσα Ιουλίου η ανακοίνωση των παρεμβάσεων που θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων και επιχειρηματιών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:38
26/06/2020
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης σε τουρισμό, εστίαση και σε νησιά
3
loading

Νέο οικονομικό πακέτο μέτρων για την στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης και στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που πλήττονται δραματικά από την κρίση της πανδημίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεις, εργαζομένων και νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν:

 • Τουρισμός: Σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με επιδοτήσεις δανείων, χρηματοδότηση επενδύσεων και εργασιών συντήρησης. Επίσης, ειδικά για τα ξενοδοχεία εξετάζεται το σενάριο μεγαλύτερης μείωσης ή ακόμα και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν καταβάλουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σχεδιάζεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας, για όλο το έτος και μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.
 • Εστίαση: Στον κλάδο της εστίασης σχεδιάζονται στοχευμένα μέτρα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται  είτε να αυξηθεί και να επιμηκυνθεί η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος Συν-Εργασία είτε να αναβιώσει η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτραπεί η απόλυσή τους. Επίσης ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου, θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου για το 2021, και θα ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου οι επιχειρήσεις της εστίασης να κρατηθούν όρθιες στην μετά- κορονοϊό εποχή και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
 • Λιανεμπόριο: Μέτρα στήριξης εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει. Το πακέτο των μέτρων περιέχει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021,  χρηματοδότηση και επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η  βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα εξετάζονται και έκτακτα μέτρα για γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες ουσιαστικά «ζουν» από τον τουρισμό, αλλά φέτος δοκιμάζονται σκληρά από τη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για νησιά ή τουριστικούς προορισμούς  οι οποίοι φέτος δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν ελάχιστους τουρίστες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις περιοχές που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Δεν διαβασα πουθενα για καταργηση (τουλαχιστον προσωρινη) καταβολης ΕΝΦΙΑ σε επιχειρησεις, τουριστικα καταληματα, ξενοδοχειακες μοναδες και προσωπικο.
  Απαλλαγη προκαταβολης.
  Μειωση εξοδων κοινωνικων αγαθων (μονοπολιακων).
  κλπ. κλπ.
  Με σαλιο δεν κολλαει η αυλοπορτα......!!!!

 2. avatar Εστιάτορας σε νησί

  Νέα μέτρα στήριξης; Γιατί υπήρξαν και παλαιότερα; Στα λόγια μόνο. Ακόμα και τα δικά μας χρήματα (βλ. προκαταβολή) μας τα δώσατε με τη μορφή δανείου (και όχι όλο το ποσό). Τα δε προγράμματα μέσω των τραπεζών αποτελούν ανέκδοτο. Ένα κάρο χαρτούρα και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Έτσι είναι η βοήθεια;

 3. avatar chrisv

  ποιά μέτρα στήριξης.Σήμερα ήρθε μέιλ από την ΣΕΤΚΕ η οποία ζητάει από καταλύμματα μέχρι 10 δωμάτια να έχεις ένα δωμάτιο καραντίνας,να είναι μακριά από τα άλλα αλλά στο ίδιο κατάλυμμα, να αυλίζονται χωριστά, να τους φιλοξενείς,να τους περιθάλπτεις,να τους παρέχεις γιατρό.
  Αυτοί νομίζουν ότι είναι μαγκιά να μεταφέρουν τις ευθύνες σε άλλους και αυτοί απλά να κομπάζουν ότι κάνουν τα πάντα για τον τουρισμό.
  Πάλι καλά που δεν ζητάνε να έχουμε ΜΕΘ μέσα στα καταλύμματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει