Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Ταϊλάνδη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στην ΚΥΑ περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ασιατικής χώρας για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων, αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ ολοκληρώνει μία σειρά ενεργειών, οι οποίες είχαν ως στόχο τη δημιουργία του αναγκαίου υποβάθρου σε όλους τους τομείς ώστε να εκκινήσει πλέον απρόσκοπτα η εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων προς τη χώρα αυτή των 70 εκατομμυρίων κατοίκων».

Σημειώνεται ότι στις 28 Απριλίου είχε δημοσιευθεί στη Βασιλική Εφημερίδα της Ταϊλάνδης (αντίστοιχο ΦΕΚ) η απόφαση έγκρισης εισαγωγής για τα ελληνικά ακτινίδια.

Το ελληνικό αίτημα προς την χώρα της Ασίας τόσο για την εισαγωγή ακτινιδίων είχε υποβληθεί το Μάρτιο του 2016, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους (DoA) επισκέφθηκε τη χώρα μας, με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο, αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερόμενων Ελλήνων εξαγωγέων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη χώρα μας, η οποία διήρκησε τέσσερις ημέρες, τα μέλη της ταϊλανδέζικης αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν, συνοδευόμενα από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας, σε οπωρώνες ακτινιδίου και εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας, δίνοντας έτσι την τελική έγκριση για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.