Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο δασμολογικό καθεστώς για τη μετά το Brexit εποχή που θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας δασμούς ύψους 10% στα αυτοκίνητα αλλά μειώνοντας την επιβάρυνση σε εισαγωγές της εφοδιαστικής αλυσίδας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική της πολιτική καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προχωρά στη διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο και σκοπεύει να έχει καταλήξει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν το 80% του βρετανικού εμπορίου μέσα σε τρία χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς, γνωστό ως Παγκόσμιος Δασμός του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff/UKGT), θα είναι απλούστερο και φθηνότερο σε σχέση με τον Ενιαίο Εξωτερικό Δασμό της ΕΕ. Θα αφορά χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καμία συμφωνία και θα αίρει όλους τους δασμούς που είναι κάτω του 2%.

«Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινότητας», ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νόμισμα αναφοράς του UKGT θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθεί αργότερα φέτος ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

Αύξηση-ρεκόρ τον Απρίλιο στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας στη Βρετανία σημείωσε τον Απρίλιο, τον πρώτο μήνα στη διάρκεια του οποίου ίσχυε το lockdown, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξησή του από το 1996, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 856.500, ποσοστό 69% σε σχέση με τον Μάρτιο – τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί – για να φτάσουν τις 2.097.000, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης κατά 80% των μισθών των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά λόγω των περιορισμών.

«Αν και καλύπτουν μόνο τις πρώτες εβδομάδες των περιορισμών, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η Covid-19 έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Τζόναθαν Άθοου της Εθνική Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Η ONS εξήγησε ότι το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία είχε πέσει στο 3,9% το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία μόνο για μία εβδομάδα είχε επιβληθεί lockdown.

Παράλληλα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους δημιουργήθηκαν 211.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με πρόβλεψη, μέσω δημοσκόπησης του Reuters, για 50.000.

Το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να φτάσει το 10% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με προβλέψεις, παρότι εκατομμύρια εργαζόμενοι εξακολουθούν να προστατεύονται από το πρόγραμμα της κυβέρνησης.