Το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό ανακοίνωσαν την Παρασκευή (20/03) οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε αρχικά στη δική του τοποθέτηση ότι, «τα νέα, θετικά δεδομένα που προέκυψαν από την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, μας δίνει τη δυνατότητα, πάντα προσεχτικά, υπεύθυνα και απόλυτα μελετημένα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Και εξήγησε: «Δυνατότητα της υποβολής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζούμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού».

Συγκεκριμένα:

  • Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο.
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
  • Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών.

«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν το μπουγάζι που βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Ενώ σημείωσε:

  • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα που έκανε χρήση του μέτρου με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Άρα, οι εργαζόμενοι που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη, ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι τις 31 Μαρτίου.
  • Το ποσό των 800 ευρώ α είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν υπό αναστολή στην ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενούς του.
  • Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους στην ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν, από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τώρα, ανεξάρτητα από το εάν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. «Κι αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία. Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, σημείωσε: «Το δώρο του Πάσχα, Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις και στους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητά τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση που περνάμε, προσφέρουμε τη δυνατότητα να το καταβάλουν στο σύνολό του και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο νόμο, στους εργαζόμενους το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα, με τη χρονική μετάθεσή του, μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής στο νέο χρόνο καταβολής του. Ασφαλώς, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μπορούν να το κάνουν».

«Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, αλλά και στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στις τράπεζες για την είσπραξη της σύνταξής τους, σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με σκοπό να λάβει απόφαση, βάσει της οποίας οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για την αποφυγή του συνωστισμού των συνταξιούχων», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:

  • Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου.

«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες, διότι τα χρήματά τους θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Άρα, δεν χρειάζεται η παρουσία τους στις τράπεζες, για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Βρούτσης.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Βρούτση: