Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναλάβει και πάλι δράση, αν είναι απαραίτητο, για να κρατήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη εντός του στόχου, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ΕΚΤ μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιό της νωρίτερα αυτό το μήνα στο 0,25%, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κάθετα τον Οκτώβριο στο 0,7%, μακράν του στόχου της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.

«Αν η κατάσταση με τον πληθωρισμό το απαιτήσει, μπορούμε να αναλάβουμε ξανά δράση και ένα από τα ενδεχόμενα μέτρα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το αποκαλούμενο αρνητικό καταθετικό επιτόκιο», δήλωσε ο Άσμουσεν προς τον αυστριακό ραδιοσταθμό ORF.

Το καταθετικό επιτόκιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μηδέν και η περαιτέρω μείωσή του σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αρχίσουν να πληρώνουν για να «σταθμεύουν» τα κεφάλαιά τους overnight στην ΕΚΤ.

Ο Άσμουσεν δήλωσε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ, πολύ προσεκτικός” αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, αλλά και πως δεν θέλει να το αποκλείσει εντελώς.

Προς το παρόν, δήλωσε, οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών είναι ισορροπημένοι και δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως, επειδή η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ, «η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει επεκτατική για όσο χρειάζεται».