Ευχάριστα νέα για την Ελλάδα επιφυλάσσει η Κομισιόν. Ετοιμάζεται να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020.

Στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου,  οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών πρόκειται να ανεβάσουν στο 2,5% τον πήχη για το ΑΕΠ, κοντά δηλαδή στις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μόλις στις 6 Νοεμβρίου η Ε.Ε. είχε δώσει πρόβλεψη 1,8% για το 2019, 2,3% για φέτος και 2% για το 2021. Την αναθεώρηση των προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ προανήγγειλε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι  και ήταν τα καλύτερα νέα που θα μπορούσε να ακούσει η Αθήνα η οποία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού, στοχεύει φέτος σε ανάπτυξη τουλάχιστον 2,8%.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν κάτι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψη, ποντάροντας στην ώθηση που θα δώσουν στο ΑΕΠ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον βέβαια το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως και αυτά τα κεφάλαια θα κατευθύνονται σε ώριμα έργα και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Το κακό βέβαια με τις επενδύσεις είναι ότι τα λεφτά έρχονται προς το τέλος στα κρατικά ταμεία και όχι στην αρχή, οπότε η ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ φαίνεται αργότερα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης στις 6 Μαρτίου οι πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019, όπου Τράπεζα Ελλάδος και προϋπολογισμός προσβλέπουν σε ρυθμό μεγαλύτερο από 1,9%.

Πρόκειται για μία πρόβλεψη που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και οφείλεται στις δύο θεαματικές αναθεωρήσεις των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας στις οποίες προέβη η ΕΛΣΤΑΤ για το 2019. Αφορούσαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο και χάρη στις δύο αυτές αναθεωρήσεις και της επιτάχυνσης που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο (2,3%), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο εννεάμηνο του 2019 στο 2,2%.

Είναι μια επίδοση που είχε μικρές πιθανότητες να συμβεί λόγω των σκοτεινών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη που είχαν προηγηθεί. Ωστόσο υπήρχαν και οι αισιόδοξες φωνές από αναλυτές που έβλεπαν επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 λόγω των παροχών του 1 δισ. Ευρώ  τον περασμένο Μάιο και των φορολογικών ελαφρύνσεων σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που τέθηκαν σε ισχύ (μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ).

Τη σκυτάλη πήραν αμέσως μετά οι μειώσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα όλες αυτές οι ανάσες να αλλάζουν το σκηνικό και να διαμορφώνουν μια άλλη δυναμική στην ελληνική οικονομία.  Έτσι, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η μείωση των φόρων έχει θετική επίπτωση στα κρατικά έσοδα αφού ενισχύει την κατανάλωση ενώ διευκολύνει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.