Με την προσδοκία ότι αμερικανικά κεφάλαια μπορούν να «εκτοξεύσουν» το γενικό δείκτη του Χ.Α. στις 1.400 μονάδες ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο γύρισαν οι έλληνες τραπεζίτες από την Ουάσιγκτον, όπου και συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι έλληνες τραπεζίτες αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, όπως μεταφέρει πηγή που βρέθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το Χρηματιστήριο Αθηνών και ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έλληνες τραπεζίτες πραγματοποίησαν δεκάδες συναντήσεις με αμερικανικά επενδυτικά funds κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ουάσιγκτον (8-10 συναντήσεις ημερησίως για κάθε τράπεζα) όπου και διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Στο περιθώριο των εν λόγω συναντήσεων η επικρατούσα άποψη που καλλιεργήθηκε μεταξύ των αμερικανικών hedge funds είναι ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και μάλιστα η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αναστραφεί.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, εκτός από το διοικητή της ΤτΕ, βρέθηκαν για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Π. Χριστοδούλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Α. Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank Ν. Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρ. Μεγάλου, κ.α.

Μεταξύ άλλων οι έλληνες τραπεζίτες συναντήθηκαν με στελέχη των Fortress, Baupost Group, Paulsοn & Co., Sal Oppenheimer, Rockefeller & Co. και Capital Group, αλλά και τα Third Point, York Capital και Soros Fund Management. Επίσης με στελέχη των Dromeus Capital Fund, Farallon Capital, York Capital Management και QVT Financial.

Ήδη στους κόλπους των ελλήνων τραπεζιτών σχηματίστηκε η εντύπωση ότι οι τοποθετήσεις μόνο των αμερικανών funds λόγω της υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε αναδυόμενη από τη MSCI στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές κοντά στο 1 δισ. δολάρια σε πριν και μετά την υποβάθμιση.

Άλλωστε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος τονίζει χαρακτηριστικά στο axiaplus.gr ότι τα αμερικανικά κεφάλαια είναι οι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές του ελληνικού χρηματιστηριακού ράλι το τελευταίο διάστημα, ενώ σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές μετοχές θεωρεί σίγουρο το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι τραπεζικές μετοχές θα «βρουν» τις τιμές των ΑΜΚ (η Alpha Bank το έχει κάνει προ πολλού) και κάτι παραπάνω, προκειμένου να εξασκηθούν τα πρώτα warrants και το ΤΧΣ να δώσει μετοχές και να πάρει ρευστό.

Ψήφο εμπιστοσύνης από Μόμπιους και FT

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό του ολοένα και μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι η πρόσφατη δήλωση του Mάρκ Μόμπιους, «γκουρού» των αναδυομένων αγορών και εκτελεστικού προέδρου της Templeton Εmerging Markets Group, ότι 41 ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του και ιδιαίτερα εκείνες που πάνε για ιδιωτικοποίηση.

Παράλληλα λίγο πάνω από το 8% βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της κρίσης, σηματοδοτώντας την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σε άρθρο των Financial Times, με τίτλο «Greek bonds yields hit post-crisis lows» σημειώνεται ότι η σημαντική πτώση από το 30,5% το Μάρτιο του 2012, όταν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν στο ζενίθ, συνδέεται με τα σχετικά θετικά νέα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας διορθώνεται εντατικά.

Πηγή: axiaplus.gr