Δημιουργία δυο θυγατρικών εταιριών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απασχολούν συνολικά 8.000 εργαζόμενους, και αποχώρηση της ΔΕΗ από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς προβλέπει η εισήγηση που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ – μεταφορά θα έχει και την ιδιοκτησία των δικτύων ενώ τα δίκτυα διανομής θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της μητρικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό.

Οι δυο εταιρίες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ και θα δημιουργηθούν με απόσχιση κλάδων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες-θυγατρική επίσης της ΔΕΗ- που παρουσιάστηκε σήμερα, προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και δεκαπλασιασμό της ισχύος των μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε 1.200 μεγαβάτ έναντι 123 σήμερα. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο με κατασκευή νέων έργων, μικρών και μεγάλων όσο και με εξαγορές. Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται  η κατασκευή φωτοβολταϊκών 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα που συνδυάζεται με ερευνητικό κέντρο και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στη δυτική Μακεδονία. Το έργο όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα γίνει πιθανότατα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιτουρίδης δήλωσαν ότι η εταιρία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγορά αιολικών πάρκων από την εταιρία BCI, επικαλέστηκαν μελέτη διεθνούς οίκου, σύμφωνα με την οποία το τίμημα (43 εκατ. ευρώ) είναι εύλογο.

Για να καλύψει την απώλεια μεριδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της η ΔΕΗ επεκτείνει την παρουσία της στο εξωτερικό, δήλωσε ο κ. Ζερβός και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Η ΔΕΗ αναμένεται ότι θα κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βοσνία, είπε, προσθέτοντας ότι επιδιώκει ανάλογα έργα στη Ρουμανία και την Αλβανία.

Ο κ. Ζερβός αναμένει ότι η ΔΕΗ θα χάσει την επόμενη τριετία μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική αγορά και περίπου 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας Ωστόσο τα έσοδα μετά την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία, είπε, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρίας. Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ετήσιο κόστος 100-120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας, ενώ προσέθεσε ότι μελετά την περίπτωση πώλησης ενέργειας σε ξένους παίκτες.