Παρά τις θετικές εκτιμήσεις για την εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, εάν χρειασθεί.

Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου είναι καλή και ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα ήταν καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική ύφεση περίπου 13% γι αυτό τον χρόνο και τον επόμενο. Ως εκ τούτου, είπε, επιβάλλεται συνεχής σύνεση, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού τομέα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Βελκουλέσκου κατέταξε στα θετικά και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και ορόσημο τον οδικό χάρτη που ετοιμάζει η Κύπρος για χαλάρωση των περιορισμών στις καταθέσεις και την διακίνηση κεφαλαίων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.