Υπογράφεται αύριο σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στόχος του προγράμματος είναι να στηριχθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και οι εταιρείες εισαγωγών που τη τελευταία διετία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες, καθώς οι ξένοι προμηθευτές δεν δέχονται τις εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζονται να πληρώσουν μετρητοίς.

Η ΕΤΕπ μέσω του προγράμματος Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης θα παράσχει μέσω του προγράμματος εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων. Με τη τραπεζική μόχλευση το ποσό αυτό θα τριπλασιασθεί και θα διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τις σχετικές συμβάσεις θα υπογράψουν οι διοικήσεις των τραπεζών και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Βέρνερ Χόγιερ.