Το τέλος του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου για τους αλλοδαπούς αναμένεται να δοθεί είτε κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών-μελών της στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, η Βιέννη προτίθεται σε κάθε περίπτωση να συναινέσει στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών και στη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου για ξένους φορολογούμενους στη χώρα και αν αυτό δεν επιτευχθεί στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών, θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη Τετάρτη στο οποίο θα συμμετάσχει ο ίδιος.

Όπως επισήμανε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», η διένεξη με την ΕΕ ως προς την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους αλλοδαπούς και η συμμετοχή της Αυστρίας στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών, θεωρείται λήξασα.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και είναι αναγκαίο στο πνεύμα της δικαιοσύνης απέναντι σε όλους τους φορολογούμενους.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Αυστρία θέτει ως όρο τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου για ημεδαπούς και πως, εάν αυτό δεν θιγεί τότε τίποτε δεν εμποδίζει τη Βιέννη να συναινέσει. Συγχρόνως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη της όλης συζήτησης, σημειώνοντας πως δεν ωφελείται η χώρα όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι δείχνει ανοχή στη φορολογική απάτη.

Ήδη σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο καγκελάριος Φάιμαν είχε διαβεβαιώσει πως, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο, αφενός δεν πρόκειται να πειραχτεί «το βιβλιάριο αποταμίευσης της γιαγιάς» και αφετέρου η Αυστρία θα συμμετάσχει στην καταπολέμηση της απάτης στους φορολογικούς παραδείσους.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά των εθνικών εγωισμών και υπέρ κοινών και δίκαιων ευρωπαϊκών λύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί όταν κάποιοι πάμπλουτοι διατηρούν κεφάλαια που υπερβαίνουν το αυστριακό ΑΕΠ σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να εκλείψουν και εδώ η Αυστρία πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρωτοστάτες.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, σαφής και ουσιαστική θα είναι η συμβολή της Αυστρίας στην ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών, καθώς η ίδια είναι χρηματοπιστωτικό κέντρο και δεν επιτρέπεται να δημιουργείται η εντύπωση πως αποτελεί παράδεισο για ολιγάρχες και φοροφυγάδες.

Πριν δύο εβδομάδες υπήρξε η κοινή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για συμμετοχή της Αυστρίας στις συνομιλίες στην ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων, που η Βιέννη ελπίζει ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Μαΐου.

Στην απόφαση τονιζόταν ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να θιγεί το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο για τους ημεδαπούς φορολογούμενους, κάτι που η Βιέννη έχει διακηρύξει επανειλημμένα, ενώ θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι διμερείς φορολογικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστρία με Ελβετία και Λίχτενσταιν.