Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αρκετοί πολίτες αναζητούν μεθόδους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

 Άλλοι καταφεύγουν σε παραδοσιακά μέσα φύλαξης και συστήματα ασφαλείας, όπως χρηματοκιβώτια, άλλοι χτυπούν την πόρτα της ασφαλιστικής τους εταιρείας, ζητώντας μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει τα μετρητά τους στο ακέραιο, και άλλοι τη γνωστή και μη εξαιρετέα τραπεζική θυρίδα.

Κατά πόσο όμως, μια θυρίδα τραπέζης, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο το ιδανικό καταφύγιο για τιμαλφή ή επενδυτικούς τίτλους – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – και αργότερα για μετρητά, παραμένει το ασφαλές καταφύγιο που όλοι αναζητούν εναγωνίως, αν αναλογιστούμε ότι – λόγω εξελίξεων – δεδομένα πολλών ετών ανατρέπονται εν μία νυκτί, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου;

Όπως διευκρινίζει ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Νίκος Μανωλίτσης οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή με εντολή εισαγγελέα. «Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί με απόφαση του ΣΔΟΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Πλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε στο περιουσιολόγιο, που θα συμπληρώνουμε, ακόμα και τι μετρητά έχουμε στις θυρίδες», εξηγεί.

Ο κύριος Μανωλίτης σημειώνει ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη – μαζί με το λογαριασμό – να δηλώσει στην εφορία και τη θυρίδα του πελάτη, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη, σύμφωνα με τους νόμους 3842 και 3943.

«Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις – ξέπλυμα χρήματος», επισημαίνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι παλαιότερα, για να ανοίξει μια θυρίδα ή ένας λογαριασμός, οι τράπεζες χρεάζονταν ακόμα και 9 μήνες για να δώσουν στοιχεία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

«Από τον Ιούνιο και μετά, θα υπάρχουν 36 άτομα, εξουσιοδοτημένα, με κωδικό μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, και θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς όσο και στις θυρίδες, στα 54 πιστωτικά ιδρύματα – ελληνικά και ξένα -, που υπάρχουν στην Ελλάδα». Συμπληρώνει, δε, ότι – σε περίπτωση χρεών – κατάσχονται κοσμήματα, πίνακες και αντικείμενα, αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου, απαγορεύεται οποιαδήποτε κατάσχεση, βάσει της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις – χωρίς να είναι δεσμευτική -, ενώ αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου το πιθανότερο είναι ότι θα απορρίψει την απόφαση του τμήματος», εξηγεί ο κύριος Μανωλίτσης.

Σε περίπτωση διάσπασης τραπεζών ή κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κύριος Μανωλίτσης αναφέρει ότι ένα τραπεζικός όμιλος – για να επιτύχει τη διάσωσή του – μπορεί να εκλάβει τα μετρητά ως καταθέσεις και να γίνει κούρεμα, ενώ τα υπόλοιπα τιμαλφή ή άλλα ήδη αξίας παραμένουν στην κατοχή του δικαιούχου.

Πηγή: news.gr