Διαβεβαιώσεις ότι οι αποταμιεύσεις του μέσου αυστριακού καταθέτη δεν θα πειραχτούν έδωσε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ενδεχόμενη άρση του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου για αλλοδαπούς κατόχους τραπεζικών λογαριασμών στην Αυστρία.

«Δεν θα πειραχτεί το βιβλιάριο αποταμίευσης της γιαγιάς», είπε χαρακτηριστικά ο Φάιμαν, επικαλούμενος και την κατοχύρωση του τραπεζικού απορρήτου από το αυστριακό Σύνταγμα, «που δεν θα πρέπει να αλλάξει».

Συμπληρώνοντας προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο καγκελάριος σημείωσε πως έπειτα από διαβούλευση με την Υπηρεσία Συντάγματος της αυστριακής Καγκελαρίας και με άλλους ειδικούς, είναι εφικτός ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε τραπεζικό απόρρητο για Αυστριακούς και αλλοδαπούς υπηκόους.

Όπως επισήμανε ο κ. Φάιμαν —μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος— μέχρι τώρα, η σχετική οδηγία της ΕΕ περί τόκων αφορά μόνον τους λογαριασμούς ξένων υπηκόων.

Την πρόθεση να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε σχέση με το τραπεζικό απόρρητο, εάν μπορεί, με λογικό τρόπο, να αλλαχτεί και να βελτιωθεί κάτι στη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών, ανακοίνωσε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, μετά τις σημερινές του συνομιλίες στη Βιέννη με τον πρίγκιπα του Λίχτενσταιν, Χανς-Άνταμ το Β΄, διευκρινίζοντας πως λογικός τρόπος σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα θα είναι μεγαλύτερα από το μειονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αλλάξει κάτι για τους Αυστριακούς αποταμιευτές που έχουν τις καταθέσεις τους στην Αυστρία, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει, όπως σημείωσε, η ίδια μέχρι τώρα, αξιόπιστη και σοβαρή μεταχείριση και προστασία.

Από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (του Λαϊκού Κόμματος) εκφράζοντας επιφυλάξεις ως προς το διαχωρισμό του τραπεζικού απορρήτου για Αυστριακούς και αλλοδαπούς κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, παρέπεμψε στην κατοχύρωση του τραπεζικού απορρήτου στο αυστριακό Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να ερευνηθεί από συνταγματική σκοπιά, εάν δεν γίνεται διάκριση όταν αυτό ισχύει για μια ομάδα και όχι για μια άλλη.

Η Μαρία Φέκτερ, η οποία από την αρχή της σχετικής συζήτησης είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου, επικαλέστηκε και στις σημερινές δηλώσεις της τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν, με τις οποίες, όπως τόνισε, διώκονται οι φοροφυγάδες τόσο σκληρά όσο ποτέ μέχρι τώρα.

Η ίδια, σε χθεσινή συνέντευξή της είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «για εκείνους που δεν έχουν παρανομήσει, δεν δικαιολογείται ένα άνοιγμα όλων των λογαριασμών αποταμίευσης και για αυτό το λόγο αγωνίζομαι ως λέαινα για το τραπεζικό απόρρητο».

Προειδοποιώντας εκ νέου να μην «θυσιαστεί» το τραπεζικό απόρρητο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία, επισημαίνοντας πως δεν επιτρέπεται η ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης «να κάνει το επόμενο δώρο στους Ευρωκράτες στις Βρυξέλλες» και πως μια τόσο σημαντική απόφαση απαιτεί ετυμηγορία των ψηφοφόρων.

Υπέρ της πλήρους και αμετάκλητης άρσης του τραπεζικού απορρήτου τάχθηκε σήμερα το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, ενώ της διατήρησής του υπεραμύνθηκαν τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ακροδεξιός Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας και το νεοσυσταθέν κόμμα «Ομάδα Στρόναχ» του Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.