Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δηλώνει ότι θεωρεί πως η κρίση του χρέους στην Ισπανία και την Ευρώπη έχει τελειώσει, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Wall Street Journal.

«Πιστεύω ότι η κρίση του χρέους που έπληττε την Ισπανία και τη ζώνη του ευρώ γενικά πέρασε», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, τη στιγμή που η υπουργός Οικονομικών της χώρας Ελένα Σαλγάδο εξέφρασε την ικανοποίησή της για την βαθμίδα ΑΑΑ στην οποία κατέταξε την Ισπανία ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης JCR.

Σύμφωνα με τον ισπανό πρωθυπουργό, ένα από τα διδάγματα της αναταραχής που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές αγορές τους τελευταίους μήνες είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει ανάγκη από μεγαλύτερη σύγκλιση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και από πιο ισχυρές αρχές για την εφαρμογή ισορροπημένων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών».

Ο Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος είχε συναντηθεί προηγουμένως με στελέχη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι τους μετέφερε το μήνυμα ότι «η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί», ιδιαίτερα μετά τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν τον Ιούλιο οι ισπανικές τράπεζες.

Υπερασπίζοντας την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνησή του, υπενθύμισε ότι ένας από τους στόχους τους είναι ο περιορισμός των δαπανών των υπουργείων κατά 15% έως 16% μέχρι το επόμενο έτος και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 έχουν προχωρήσει. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας είχε ανησυχήσει την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού τις αγορές, προκαλώντας την άνοδο των επιτοκίων στη δανειοδότηση του ισπανικού κράτους στην αγορά ομολόγων.

Όμως έκτοτε η εμπιστοσύνη των αγορών φαίνεται ότι επιστρέφει, καθώς οι ισπανικές τράπεζες κατόρθωσαν και πάλι να δανεισθούν στη διατραπεζική αγορά, ενώ η έκδοση ισπανικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η χθεσινή έκδοση 12μηνων και 18μηνων ομολογιακών τίτλων έγινε πάντως με αυξημένο επιτόκιο, ένδειξη εκδήλωσης κάποιας ανησυχίας από τις αγορές.