Εάν διατηρηθεί η συνεχιζόμενη πτώση των μετοχικών αξιών που διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα προ της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ (1999), θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα για πολλές εισηγμένες (πάνω από 50) που βλέπουν να χάνεται η χρηματιστηριακή τους αξία και να καθίστανται τόσο φθηνές στην αποτίμηση που θα επέλεγαν να είναι εκτός ΧΑ για να μπορούν να διαπραγματευθούν με καλύτερους όρους μία πώληση ή μία συγχώνευσή τους προκειμένου να επιβιώσουν στην ελληνική ύφεση.

Όπως δήλωσε στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της Efg Eurobank Εquities, «έπρεπε να περάσουν ακριβώς 11 χρόνια από την φούσκα του 1999 για να δούμε πλέον να ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι στο χρηματιστηριακό ταμπλό». Και συμπληρώνει ο κ. Μητρόπουλος: «Το ΧΑ σε λίγο διάστημα θα διαθέτει υγιείς εταιρίες και ασφαλώς λιγότερες σε αριθμό από το ρεκόρ των 350 εισηγμένων που είχαν φθάσει την διετία 1999-2000». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΧΑ παρέμεινε στο δείκτη των αναπτυγμένων οικονομιών του οίκου FTSE.

Η αλήθεια είναι κρυστάλλινη για το ΧΑ. Η απόφαση έχει ληφθεί σε επίπεδο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διοίκησης της Εχαε. Θα εξυγιανθεί το χρηματιστηριακό ταμπλό για να μπορέσει να ξαναδεχθεί σοβαρές επιχειρήσεις που εδώ και μία 2ετία αποφεύγουν να υποβάλλουν έστω και αίτηση ενδιαφέροντος για την εισαγωγή των μετοχών τους στο ΧΑ.

Σύμφωνα με έρευνα, ακριβώς 55 εταιρίες (21% του συνόλου των 265 εισηγμένων) έχουν χρηματιστηριακή αξία κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ ή 1,7 δισ. σε παλιές ελληνικές δραχμές.

εικόνα αυτή είναι δυσάρεστη για τις συγκεκριμένες εισηγμένες που εγκλωβισμένες στην μέγγενη της εγχώριας ύφεσης δεν μπορούν να βελτιώσουν την χρηματιστηριακή τους επίδοση και με βασανιστικό τρόπο καθημερινά χάνουν έδαφος.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου του ΧΑ Σπύρου Καπράλου πρόσφατα από το Λονδίνο όσες εισηγμένες δεν βελτιώσουν την εμπορευσιμότητά τους θα επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος παραμονής στο ΧΑ και όσες δεν αυξήσουν τον ετήσιο τζίρο τους πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ μετά από 6 μήνες που θα τους δοθεί θα διαγράφονται αυτόματα. Το σίγουρο είναι τον Σεπτέμβριο του 2011 το χρηματιστηριακό ταμπλό δεν θα θυμίζει σε τίποτα την σημερινή εικόνα.

Το καλό μίας ύφεσης είναι ότι διαλύει τις αγκυλώσεις και τις παρενέργειες σε όσες εταιρίες και κλάδους μένουν στάσιμοι και εμποδίζουν την ανάπτυξη και ανοίγει το δρόμο για τις υγιείς δυνάμεις που θα ετοιμάσουν το νέο επιχειρηματικό χάρτη της χώρας…

Πηγή: bankingnews.gr