Ικανοποιημένη με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εμφανίσθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και την έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σθεναρή δημοσιονομική προσαρμογή και με αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος.

Όπως τόνισε, αν και το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών.

Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών. «Ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση, και αν είναι απαραίτητο, να προβεί στα κατάλληλα βήματα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας», είπε σχετικά.

Η ίδια εστίασε στην συνέχιση των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος , λέγοντας πως με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Υποστήριξε δε πως πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.

«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη. Η προκαταβολικά ενισχυμένη προσαρμογή θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους», τόνισε, ενώ προσέθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110%του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.