Την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία και την οικονομική διευκόλυνση των δανειοληπτών, παρουσίασαν σε συνέντευξη στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής για θέματα ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή δεν αφορά μόνο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά στο σύνολο των δανειοληπτών και σημείωσαν ότι αναμένουν η εν λόγω πρόταση να αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων που προκύπτουν από δάνεια στεγαστικά, επισκευαστικά, προσωπικά και καταναλωτικά και από πιστωτικές κάρτες, κατά τρόπο ώστε η μηνιαία δόση για το σύνολο των οφειλών κάθε φυσικού προσώπου να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού, κατά περίπτωση, εισοδήματος.

Επιπλέον, προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή εξόφλησης των πιστωτικών καρτών του οφειλέτη για όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη εξόφληση των οφειλών του. Το δε επιτόκιο που εφαρμόζεται για την αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων και την εξόφληση των πιστωτικών καρτών δεν υπερβαίνει το 9%.

Ακόμη στους βασικούς άξονες συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, προβλέπεται η αναστολή από 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συνέβαλαν αποφασιστικά, όπως είπε, εκτός από τον κ. Μωραΐτη και οι Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος και Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και η γραμματεία παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου του Κινήματος.

«Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πλήρη πρόταση νόμου, χαιρόμαστε γιατί και η κυβέρνηση κινήθηκε σε ανάλογη κατεύθυνση και περιμένουμε ότι η δική μας πρόταση νόμου θα αποτελέσει τη βάση ώστε και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να συμβάλλουν πάνω σε αυτή», είπε ο κ. Μανιάτης και τόνισε ότι «στηριζόμαστε στη στενή συνεργασία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και την κυβέρνηση», ώστε να λάβει τελική μορφή και να γίνει νόμος του κράτους.

Σημείωσε δε ότι η πρόταση είναι άμεσα εφαρμόσιμη, ότι δεν βάζει σε κανέναν κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τις καταθέσεις και πως συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος στο σύνολο της οικονομίας.

«Με το νομοσχέδιο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική βόμβα», μια κατάσταση «για την οποία ευθύνεται και η ύφεση και ο υπερδανεισμός, δηλαδή όσοι δανείστηκαν και όσοι δάνεισαν, καταστρατηγώντας κανόνες με πρακτικές που θύμιζαν σούπερ μάρκετ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου, το οποίο, όπως επισήμανε, το είχε αναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κόμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανιάτης είπε ότι το ζήτημα του «Τειρεσία» έχει τεθεί πολλές φορές από τον κ. Βενιζέλο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τη διαφωνία του με τις «υπερβολές» που υπάρχουν σήμερα στον «Τειρεσία» και πως το επόμενο διάστημα η παράταξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προσαρμοστεί ο «Τειρεσίας».

Για το εάν υπάρχει κάποια πρώτη αντίδραση εκ μέρους των τραπεζών σχετικά με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων προς αυτές, πάνω στις οποίες βασίζεται το εν λόγω σχέδιο νόμου και πως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την πλευρά τους, είτε θετική είτε αρνητική.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσίαση του πλάνου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση του σχεδίου νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μανιάτης είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχόλιο» και πως «εμείς κάνουμε πάντα τη δουλειά μας στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής των τριών κομμάτων».

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει σχετικές πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης είπε ότι υπήρξε χτες συνάντηση με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων που ενδιαφέρεται, σε στρατηγική συνεργασία με ελληνική εταιρία, να προχωρήσουν σε έρευνες στο χώρο της Β. Ελλάδας και στη θάλασσα και τη στεριά. Πρόκειται, είπε, για εταιρεία που τον Δεκέμβρη του 2010 ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα «Λεβιάθαν». Επιπλέον, είπε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα συζητήσουν και με τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Εξωτερικών και τόνισε ότι «αυτό σηματοδοτεί μια θετική συνέχιση του θετικού κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων που έχει καταφέρει η Ελλάδα να αποκτήσει στο συγκεκριμένο τομέα».

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το θέμα του φημολογούμενου ανασχηματισμού, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία απάντηση που μπορεί να δοθεί από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτός του προέδρου, που θεσμικά παίρνει αποφάσεις και συμμετέχει σε συναντήσεις με τους αρχηγούς». Συμπλήρωσε δε ότι «τα ζητήματα του ανασχηματισμού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού που συνεννοείται πάντα με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων».