Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018 το ελληνικό δημόσιο πραγματοποίησε την τρίτη έξοδο στις αγορές μετά το 2014 εκδίδοντας 7ετές ομόλογο του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,5%. Αν και οι προσφορές για την συγκεκριμένο τίτλο είχαν φθάσει τα 6 ,5 δις. ευρώ το Δημόσιο δανείστηκε τελικά 3 δις. ευρώ.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και πέντε μήνες από το τέλος των Μνημονίων, η κυβέρνηση δείχνει να σκέφτεται όλο και πιο έντονα την νέα έξοδο στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή για δανεισμό από τις αγορές θα επιχειρηθεί τις επόμενες εβδομάδες με την έκδοση ενός πενταετούς ομόλογου ύψους 2- 3 δισ. ευρώ για την ανανέωση του πενταετούς που είχε εκδοθεί την άνοιξη του 2014. Το κλίμα αυτό έχουν πιάσει και παρακολουθούν στενά οι τράπεζες οι οποίες ελπίζουν  να παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα επιτρέψει μετά το Δημόσιο να βγουν με τη σειρά τους και οι τράπεζες στις αγορές.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε διμερείς συναντήσεις και συνεργασίες αναφέρουν πως τέλος Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη η χώρα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με μία έκδοση έστω και μικρή (2-3 δισ. ευρώ) και για τον σκοπό αυτόν υπάρχουν ήδη συζητήσεις με χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί ασχέτως εάν η S&P αναβαθμίσει ή όχι τη χώρα στις 18 Ιανουαρίου. Στις 8 Φεβρουαρίου ακολουθεί η αξιολόγηση από τη Fitch, ενώ την 1η Μαρτίου η Moody’s.

Τα σενάρια

Πάντως, όλα τα σενάρια χρηματοδότησης της χώρας μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται στο πλάνο χρηματοδοτήσεων του  ΟΔΔΗΧ  και όλα περιλαμβάνουν έκδοση ομολόγων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σπαστά.

1. Στο χειρότερο σενάριο το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί μόλις 3 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειακές ανάγκες θα καλυφθούν 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 26,5 δις. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (προγράμματα SMP/ANFAs). Σε αυτό το σενάριο ο ΟΔΔΗΧ προβλέπει μηδενικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, στοιχείο που επιτρέπει να γίνονται δεύτερες σκέψεις, όπως π.χ. να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την εκδοχή δεν θα μειωθεί το υπόλοιπο εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ και ανακυκλώνεται με τακτικές εκδόσεις.

2. Στο ρεαλιστικό σενάριο το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές 5 δισ. ευρώ. Από το «μαξιλάρι» θα αντληθούν 2,4 δισ. ευρώ. Μαζί με έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα καλύπτονται οι ανάγκες του 2019.Σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί και το υπόλοιπο εντόκων γραμματίων κατά 0,8 δισ. ευρώ.

3. Στο αισιόδοξο σενάριο προβλέπεται έκδοση νέων ομολόγων 7 δισ. ευρώ. Από το «μαξιλάρι» θα χρειαστούν 1,1 δισ. ευρώ, τα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και 1,2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα, ενώ θα μειωθεί το υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο ΟΔΔΗΧ κινείται συντηρητικά καθώς στο διεθνές περιβάλλον υπάρχουν αναταράξεις και οι συνθήκες για την Ελλάδα παραμένουν δύσκολες. Στα δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο 4,3%, στην Ιταλία στο 2,9% και στην Πορτογαλία μόλις στο 1,799%.