Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, η Capital Product Partners L.P. συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει το στόλο τάνκερ της εταιρείας με την Diamond S Shipping του Γουίλμπουρ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πλέον δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, μέσω μιας συναλλαγής που αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, η Capital Product Partners L.P. ανακοίνωσε ότι προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιών της, που αριθμεί συνολικά 25 πλοία, με τον στόλο της Diamond S Holdings L.P., δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, αφού θα αριθμεί 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών.

Όπως έγινε γνωστό, η CPLP θα διαθέσει 22 τάνκερς τύπου MR και τρία Suezmax σε μία νέα εταιρεία, η οποία με την σειρά της θα συγχωνευτεί με την Diamond S Shipping, ενώ παράλληλα θα διανείμει τις κοινές μετοχές της νέας εταιρείας σε όλους τους μετόχους της CPLP. Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE.

Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή ο στόλος της Diamond S θα αποτελείται από δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και προϊόντων της CPLP και της DSS, συνολικά 68 στον αριθμό, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,8 έτη, περιλαμβανομένων 52 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων. Η νέα εταιρεία θα είναι εισηγμένη και θα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει το μεγαλύτερο μέγεθος και τις οικονομίες κλίμακας στην αγορά.

Η Diamond S θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και η 5η μεγαλύτερη εισηγμένη δεξαμενόπλοιων αργού στον κόσμο.

Η νέα εταιρεία αναμένεται να έχει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται στο 60% της αξίας του στόλου και την ρευστότητα να ξεπερνά τα 90 εκατ. δολάρια.

Η διοίκηση της νέας εταιρείας θα γίνει από την ομάδα της DSS και της CPLP με την πρώτη να ορίζει 3 μέλη στο Δ.Σ. και τη δεύτερη 2.

Ο κ. Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τανκερς και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους, καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Τζ. Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτή την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για την δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον στόλο των τάνκερ μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστο μάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίας».