Τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, οι υψηλοί φόροι, τα προβλήματα στην παραγωγή αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, τις βασικές αιτίες για το ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η κατάσταση στην αγορά και τις τιμές, είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς μετά από πέντε χρόνια ύφεσης. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επικαλέστηκαν τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στις κατηγορίες γαλακτοκομικών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η μείωση των τιμών προϋποθέτει και την αύξηση της προσφοράς, και τόνιζαν πως, σύμφωνα με την άποψη που φαίνεται να ενστερνίζεται στις διαπραγματεύσεις η τρόικα, η αιτία για την ακαμψία των τιμών είναι, ότι τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της παραοικονομίας δεν έχουν μειωθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν σήμερα, η εικόνα ανά ομάδα προϊόντων διαμορφώνεται ως εξής:

– Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των “27” της ΕΕ.

– Στο ψωμί -δημητριακά είμαστε στην 8η θέση (από 7η το 2010), 16% ακριβότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ. Έχουμε όμως και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.

– Στα ψάρια είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα, 12,4% πάνω από τον μέσο όρο.

– Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, 31,5% πάνω απόλυτα στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).

– Στα λίπη- έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα, 15,7% πάνω από τον μέσο όρο.

– Στα μη αλκοολούχα ποτά είμαστε δέκατοι με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ.

– Στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3- 8% πάνω από την ΕΕ.

– Σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο).

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιβολή προστίμου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στην εταιρία Cadbury για παράβαση του νόμου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing).