Με την επικύρωση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και την υπερψήφιση της εφαρμογής του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» από το 2011 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ecofin.

Εν τω μεταξύ, έντονη, σύμφωνα με το Reuters, είναι οι δυσαρέσκεια των χωρών μελών για την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο «πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, οι συζητήσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την εποπτεία των τραπεζών και την αυστηροποίηση των ποινών στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι διαφωνίες των χωρών μελών, ιδιαίτερα της Βρετανίας, συνεχίστηκαν καθώς το Λονδίνο δεν επιθυμεί καπέλωμα των εθνικών αρχών από κοινοτικές, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε, ούτε αυτή τη φορά, ομοφωνία στο θέμα φόρου στις τράπεζες ούτε στο θέμα φορολογίας χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Πάντως συμφώνησαν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ότι θα υποβάλλονται στην Κομισιόν κάθε Μάρτιο ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε περίπτωση που είναι δημοσιονομικά χαλαρότεροι του επιτρεπτού.