Ναι στη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιας ευρωπαϊκής χώρας λέει, μέσω νέας έκθεσής του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, το ΔΝΤ στη νέα αυτή έκθεσή του εξηγεί, τυχόν νέες μελλοντικές απόπειρες της ΕΚΤ να μειώσει τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας μπορεί να αποβούν άκρως αναποτελεσματικές, δεδομένου του ότι η ΕΚΤ δεν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τυχόν συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σημάνει αυτόματα πως κάθε δράση για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων θα είναι και άκρως αποτελεσματική.

Η θέση αυτή του ΔΝΤ κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς διατυπώνεται την ώρα που η τρόικα επιχειρεί να «συμμαζέψει» το εκτροχιασμένο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και ενώ ήδη Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει πως η Ελλάδα ίσως δεν μπορεί να αποφύγει μια νέα, δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν προτρέπει την ΕΚΤ να συμμετάσχει σε τυχόν, νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αντίθετα εξηγεί τον αρνητικό αντίκτυπο από τη μη συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες», σχολιάζουν αξιωματούχοι του ταμείου.