Ζημιές 1,1 δισ. ευρώ λόγω της υποτίμησης των κτήσεων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της εμφάνισε η MIG στο πρώτο 6μηνο του έτους, αλλά όπως δήλωσε ο κ. Μαλαματίνας ο όμιλος διαθέτει ισχυρή ρευστότητα που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλαματίνας ανέφερε ότι «η δυσμενής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι αρνητικές προοπτικές της, όπως τουλάχιστον, ρεαλιστικά, μπορούν να αξιολογηθούν σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων και της αξιολόγησης αρκετών εταιρειών του ομίλου μας με αποτέλεσμα την εγγραφή σημαντικών λογιστικών ζημιών και την αναπροσαρμογή της Καθαρής μας Θέσης, η οποία όμως στο επίπεδο πλέον των 3,24 ευρώ ανά μετοχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όπου διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή μας.

Θεωρούμε ότι η πολιτική μας να δίνουμε έμφαση στην διατήρηση μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλής ρευστότητας με μετρητά που σήμερα ανέρχονται σε €570,4 εκατ. είναι σωστή, όχι μόνο αμυντικά, αλλά και για να συμμετάσχουμε από θέσεως ισχύος στις επικείμενες ανακατατάξεις του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Εκτιμούμε ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι πλέον σε πολλούς τομείς της οικονομίας μονόδρομος ώστε με τη βοήθεια των συνεργειών που θα προκύπτουν να μπορούν οι εταιρείες να συμβάλουν θετικά στη δοκιμαζόμενη οικονομία με τιμές προϊόντων και επίπεδα υπηρεσιών που θα ανταποκρίνονται στην μειωμένη καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

Επίσης εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., θα στραφεί πλέον χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Στο νέο περιβάλλον που νωρίτερα ή αργότερα εξ ανάγκης θα δημιουργηθεί, η MIG με εταιρείες-ηγέτιδες σε κρίσιμους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αντιστρέψει τις ζημιές αυτής της περιόδου σε κέρδη και να ανταμείψει τους μακροπρόθεσμους μετόχους της».

Οικονομικά αποτελέσματα

Η MIG εμφάνισε για το α’ εξάμηνο του έτους ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,387 δις ευρώ εκ των οποίων 1,161 δις ευρώ είναι λογιστικές ζημιές από την αναπροσαρμογή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού (impairment test) λόγω της κακής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.