Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς προσέβαλε σήμερα στο δικαστήριο της Χάγης την επικύρωση από την Ολλανδία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ελπίζοντας ότι η απόφαση για τον ΕΜΣ θα αναβληθεί για μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ο Γκέερτ Βίλντερς, ως Ολλανδός πολίτης, θέλει το κράτος να αναβάλει την απόφαση σχετικά με τον ΕΜΣ μετά τις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μπράμ Μόσκοβιτς ο δικηγόρος κ. Βίλντερς στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης στην οποία παρέστη ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής.

Ο Βίλντερς είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη στις 22 Μαΐου εκτιμώντας ότι μια απόφαση σχετικά με την επικύρωση του ΕΜΣ πριν από τις εκλογές είναι παράνομη διότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί στις 23 Απριλίου. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί την Παρασκευή.

Οι Ολλανδοί βουλευτές ενέκριναν την 24η Μαίου τον ΕΜΣ, στον οποίο αντιτίθεται ο Βίλντερς. Η επικύρωση του ΕΜΣ θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία σε μια ημερομηνία που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Οι Ολλανδοί πολίτες θα μπορέσουν να αποφανθούν για το θέμα αυτό μόνο με τις εκλογές», είπε ο Μόσκοβιτς διαβεβαιώνοντας ότι «πλειοψηφία των Ολλανδών τάσσεται κατά της επικύρωσης του ΕΜΣ».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το κράτος Μπερτ Γιάν Χούτζαγκερς εκτίμησε από την πλευρά του ότι το δικαστήριο «δεν μπορεί να παρέμβει στην πολιτική και νομοθετική διαδικασία». «Τα Σώματα του Κοινοβουλίου θα αποφασίσουν για την τύχη του ΕΜΣ και όχι το δικαστήριο», τόνισε.