Σε μια περίοδο, όπου η έλλειψη ρευστότητας είναι παραπάνω από εμφανής λόγω της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να αιμοδοτήσει την οικονομία, οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στρέφουν πλέον τα μάτια εκτός συνόρων.

Έντονες είναι οι ζυμώσεις τους τελευταίους μήνες από μια σειρά ελληνικών ομίλων, οι οποίοι – υπό το βάρος της κρίσης αλλά κι επιζητώντας τρόπους να αναπτυχθούν – στρέφονται σε ξένα funds ή συζητάνε με διεθνείς ομίλους.
Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα του ομίλου Folli Follie, ο οποίος μελετά την πώληση των ΚΑΕ σε ελβετικό γκρουπ έναντι υψηλότατου τιμήματος. Πρόκειται για ένα deal, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης και που θα συζητηθεί εκτενώς.

Την ίδια στιγμή, Γερμανοί και Aυστριακοί επενδυτές φέρεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον όμιλο Μαΐλλη, ενώ με Γερμανούς – την Rolan Berger – μίλησε για την τύχη της Euromedica ο Θωμάς Λιακουνάκος, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρξει κάποια περαιτέρω εξέλιξη.

Η πατρινή βιομηχανία αναψυκτικών των αδελφών Μαρλαφέκα, ΛΟΥΞ, έχει στα… σκαριά ένα επενδυτικό πλάνο κόντρα στην κρίση, σχεδιάζοντας την είσοδό της στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Κάπως έτσι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μαρλαφέκας, βρίσκεται σε επαφές με ξένα funds. Ζ

εστό χρήμα, όμως, αναζητάνε επίσης και η Creta Farms, η ΚΡΙ ΚΡΙ, και η ΣΕΛΟΝΤΑ, που μιλά με Ρώσους επενδυτές το τελευταίο διάστημα.