Αλλαγή πλεύσης από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των πόρων του ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης διαβλέπει η φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα «Ντε Μόρχεν».

Σε σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να ανοίξει τους κρουνούς του χρήματος προκειμένου να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την ευρωπαϊκή κρίση. Το πρόβλημά της, όμως, είναι πώς θα καταφέρει να πείσει τους συμπατριώτες της για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσθέτει.

Όπως ωστόσο σημειώνεται, πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα μηνύματα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα άρει τελικά τις αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει για την συνέχιση της λειτουργίας του (προσωρινού) Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και μετά τον Ιούλιο, όταν δηλαδή θα έχει αποκτήσει σάρκα και οστά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ΕΜΣ).

Επισημαίνεται ότι από κοινού τα δύο ταμεία θα διαθέτουν δύναμη πυρός ύψους 740 δισ. ευρώ, ενώ προστίθεται ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην Γερμανία να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Μέρκελ, η οποία φοβόταν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους, που είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προοπτική, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Γερμανία ρίχνει τώρα «νερό στο κρασί της» και δείχνει αποφασισμένη να δώσει «χείρα βοηθείας» στην Ισπανία, εάν κι εφόσον η τελευταία βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση με την Ισπανία

Κατά την εφημερίδα, η κατάσταση με την Ισπανία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» και για το λόγο αυτό άλλωστε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, φοβούμενος ότι τα ισπανικά προβλήματα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αρχής γενομένης από την ίδια την Ιταλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως κατά πόσον η γερμανική Βουλή είναι διατεθειμένη να συγκατανεύσει στην αλλαγή αυτή πολιτικής (από την πλευρά της Γερμανίας) προς την κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων προς τις χώρες του νότου. Επισημαίνεται ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα αυτό και εκτιμάται ότι τα κόμματα είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων εν όψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα παρατηρεί ότι είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν τάχιστα δράση και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ισπανίας «εν τη γενέσει του», δίνοντας το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές. Προκειμένου όμως να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα, πρέπει να αυξηθεί πάση θυσία το ποσό των 500 δισ. ευρώ.