Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου 9 χωρών της Ευρωζώνης από τον οίκο Standard & Poor’s και της αναστολής των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών FTSEurofirst καταγράφει απώλειες 0,22%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για νέα επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1,2666 δολαρίων, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, ενώ υποχώρησε κάτω από τα 97 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων, η οποία είχε υποχωρήσει στο 6,50% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων της Ισπανίας, αυξήθηκε εκ νέου στο 6,68%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την εντυπωσιακή δημοπρασία των ισπανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται τώρα να αποτελεί μακρινή ανάμνηση, σημειώνει δημοσίευμα του Reuters.

«Η κρίση της ευρωζώνης κυριαρχεί εκ νέου στη δραστηριότητα της αγοράς, μετά από μία περίοδο όπου οι καλύτερες ειδήσεις από την αμερικανική οικονομία και η χαλαρότερη νομισματική πολιτική της Κίνας είχαν βοηθήσει τις αγορές να κινηθούν ανοδικά» δήλωσε ο Ντομινίκ Ρόσι, επικεφαλής για τις επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού οίκου Fidelity Worldwide Investment.

«Η φημολογία για το ενδεχόμενο μίας υποβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αυξηθεί, περιπλέκοντας την ικανότητα του Ταμείου να συγκεντρώσει κεφάλαια και να αντικαταστήσει την ΕΚΤ στα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε ο κ. Ρόσι.

Ο οίκος S&P θα ανακοινώσει σύντομα, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, αν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση και του αξιόχρεου του ΕΤΧΣ (που είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο ΑΑΑ).

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι το ΕΤΧΣ θα μπορούσε να διατηρήσει τη βαθμολογία ΑΑΑ με την παροχή περισσότερων εγγυήσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μείνει με βαθμολογία ΑΑΑ ή με μείωση της δυνατότητάς του να δίνει δάνεια.