«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με ακρίβεια και εν καιρώ και είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν στη γρήγορη επίλυση της κρίσης. Ωστόσο το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δεν αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη και μια ισορροπημένη ανάπτυξη». Αυτό τονίζουν, αναφερόμενοι στις αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε κοινή τους επιστολή τους προς τις χώρες του G20 που θα συναντηθούν στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Μπαρόζο και Ρομπέι παραθέτουν στην επιστολή τους τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. έχει δεχθεί πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί ταχύτερα για την επίλυση της κρίσης χρέους, σημειώνουν ακόμη ότι “είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη του G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου”.

Μπαρόζο και Ρομπέι υπογραμμίζουν τέλος ότι στόχος της Ευρώπης στην πολυαναμενόμενη σύνοδο στις Κάννες είναι «η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη μιας διαρκούς ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».