Η Ελλάδα, αναλογικά με τα μεγέθη της, είναι από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόνισε ο εκπρόσωπός της σε Ελλάδα και Κύπρο, Ευάγγελος Αντώναρος, υπογραμμίζοντας την ισχυρή παρουσία της ΕΤΕΠ στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και σε συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν κατά το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Αντώναρος, μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι διεθνώς «από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και ουσιαστικότερους» εταίρους της ΕΤΕΠ, με κριτήριο σύγκρισης τον πληθυσμό κάθε χώρας και τον όγκο των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται σε αυτήν από την ΕΤΕΠ και πρόσθεσε:

«Η έκθεση μας (expotion) που έχουμε προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχεί δηλαδή σε 10% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας όπως έχει διαμορφωθεί. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, με μόνη εξαίρεση την Κύπρο, όπου βέβαια είναι μια μικρή οικονομία, έχει 17 δισ, το ένα δέκατο της Ελλάδος σε ΑΕΠ και εκεί έχουμε μια παρουσία περίπου 15% (του ΑΕΠ)».

Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι στα παραπάνω στοιχεία, δε συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες «εννέα, ή δέκα», που πρόκειται να υπογραφούν την άλλη βδομάδα, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, επιχειρήσεων και της ΕΤΕΠ, τις οποίες χαρακτήρισε «καλά νέα». «Είναι συμφωνίες που πλησιάζουν, συνολικά, όσον αφορά τη δική μας παρουσία, το ένα δισεκατομμύριο» τόνισε ο κ. Αντώναρος.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όλες οι κυβερνήσεις, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση μαζί μας, διότι αντιλαμβάνονται τα εργαλεία που είναι πολλά» είπε ο κ. Αντώναρος, αναφερόμενος σε δράσεις της ΕΤΕΠ και υπενθυμίζοντας επίσης το ρόλο της στη διοχέτευση κονδυλίων του «πακέτου Γιουνκέρ» για αναπτυξιακές δραστηριότητες.

«Η ΕΤΕΠ είναι προσβάσιμη σε όλους» είπε ο κ. Αντώναρος και προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να μη διστάζουν, παρά τον όγκο και το μέγεθος της ΕΤΕΠ, να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους της και με τον ίδιο, ακόμη και εάν διαθέτουν κάποιο σχέδιο σε αρχική μορφή, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΤΕΠ εκτός από τη δανειοδότηση προσφέρει και συμβουλευτική αρωγή σε επενδυτικά σχέδια.