Για μια θετική δήλωση προόδου, αλλά και για μια ημερομηνία για νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκεται στο Άμστερνταμ για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν το πρωί της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες μετά τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές πως Αθήνα και δανειστές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία.

Πλέον μένει μια εκκρεμότητα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι άλλη από το αφορολόγητο όριο, το ύψος του οποίου εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές,.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ (από 9.500 ευρώ προηγουμένως), ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ.

Σημαντική ωστόσο είναι η πρόοδος που καταγράφηκε στις διαβουλεύσεις της Πέμπτης για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια καταρχήν συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Η ελληνική πλευρά θέλει από το σημερινό Eurogroup μια θετική δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια μια ημερομηνία για ένα νέο, έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στο Eurogroup με σύμμαχο τα στοιχεία από τη Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και ήταν υψηλότερα έναντι των στόχων. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Eurostat, για το 2015 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αλλά αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος.