Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους, τονίζοντας ένα αδύναμο σημείο της οικονομίας που έρχεται στο επίκεντρο ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επίσης δημοσιεύθηκαν σήμερα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, δίνοντας ώθηση στη στερλίνα. Στο μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον έτους, λόγω των ανησυχιών για το δημοψήφισμα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα του 7,0% του ΑΕΠ από 4,3% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία του να ταχθούν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Τα σημερινά στοιχεία αποκαλύπτουν το πραγματικό κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας και δείχνουν ότι τώρα δεν είναι η ώρα να θέσουμε την οικονομική μας ασφάλεια σε κίνδυνο αποχωρώντας από την ΕΕ», δήλωσε ο Όσμπορν.

Για το σύνολο του 2015, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 5,2% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του το 1948, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Η ONS ανακοίνωσε ακόμη ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες, έναντι 0,5% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις, χάρη στον τομέα των υπηρεσιών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,9%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters δεν ανέμεναν καμία μεταβολή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της ONS για το ΑΕΠ. Για το σύνολο του 2015, η βρετανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,2%.