«Η κοινωνική οικονομία, υπό την ευρεία έννοια, δεν έχει κανέναν περιορισμό σε κλάδους ή υπο-δραστηριότητες. Με την ίδια ευχέρεια με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί στην αγροτική οικονομία, μπορεί και να υπάρξει σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκδηλώνοντας τεράστιο δυναμισμό στην τεχνολογία, την καινοτομία και τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρξει και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με μορφές διαμόρφωσης θεσμών κοινωνικής οικονομίας που θα διασφαλίζουν χρηματοδότηση, κοκ». Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα για την κοινωνική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κοινωνική οικονομία πρέπει και να προστατευτεί και να είναι διαφορετικό μοντέλο οικονομίας. «Πολύ διαφορετικό από το κρατικό και πολύ διαφορετικό από το ιδιωτικό. Αυτό πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού, ιδιαίτερα επειδή αποτελεί πρωτόγνωρο ή νέο εγχείρημα. Υπό αυτούς τους όρους, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο καλούμαστε εμείς ως κυβέρνηση να διαμορφώσουμε, αλλά, κυρίως, τα εργαλεία στήριξης αυτών των νέων εγχειρημάτων, πρέπει να διατηρήσουν με ασφάλεια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που πρέπει να διατηρήσει η κοινωνική οικονομία. Δεν πρέπει να μετασχηματιστεί, δεν πρέπει να έχει ενδογενώς το στοιχείο της κρατικής αρωγής με την κακή έννοια του όρου ή να προσομοιάσει σε με μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κοινωνική οικονομία είναι μία απολύτως κατάλληλη μορφή, για να κινητοποιήσει το δυναμικό που αυτή τη στιγμή είναι υποαπασχολούμενο ή καθόλου απασχολούμενο.

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες, ανέφερε πρώτον ότι πρέπει να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, όσο πιο πλήρες, συγκροτημένο και ολοκληρωμένο γίνεται. Δεύτερον, να διασφαλιστεί η ύπαρξη των αναγκαίων πόρων και, τρίτον, να δημιουργηθούν χώροι από το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του κράτους είτε είναι προμήθειες είτε είναι υπηρεσίες που αγοράζει είτε μορφές δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκεται, για να αναπτυχθεί αυτή η οικονομία.