Πηγές της Κομισιόν και της Καγκελαρίας υπογραμμίζουν σε έντονο ύφος ότι το «σχέδιο για την Ελλάδα δεν σταματά το Σεπτέμβριο» με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Γνωρίζουν καλά ότι στην ουσία, η Ε.Ε. πρέπει να περάσει κάποια στιγμή από το Baker Plan στο Brady Plan. Πρόκειται για τα δύο σχέδια που εφαρμόστηκαν τη δεκαετία του ’80 για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών και κυρίως των κρατών της Λατινικής Αμερικής. Το πρώτο προέβλεπε τη στήριξη υπερχρεωμένων κρατών με νέο δανεισμό, ενώ το δεύτερο την αναδιάρθρωση του χρέους τους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Κοινοτική πηγή ανέφερε στη Real News ότι «μετά το 2013 θα υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός γι’ αυτή τη δουλειά. Αργά ή γρήγορα ακόμη και οι πιο ισχυρές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας της αξιολόγησης τριπλού Α».
Οι βόρειοι εταίροι θα κληθούν, επομένως, να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Οι Γερμανοί θα είναι αυτοί που θα προτείνουν να περάσουμε στο Brady Plan, υιοθετώντας ουσιαστικά τους αδύναμους κρίκους και το χρέος τους.
Για να συντάξουν όμως πράξη «υιοθεσίας» οι Γερμανοί, θέλουν μία «παραχώρηση κηδεμονίας». Το δεύτερο Μνημόνιο, δηλαδή, θα αποκτήσει μία «ουρά» έως το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, οι έλεγχοι δεν θα είναι τριμηνιαίοι, αλλά μόνιμοι.