Μεταξύ των μέτρων που έβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στους εταίρους είναι και η μείωση αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Sipri, αυτό αντιστοιχεί σε περικοπή 5% από τον προϋπολογισμό για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας. Η πρόταση εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα, γράφει ο βρετανικός Guardian: Γιατί ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε μεγαλύτερη μείωση αμυντικών δαπανών σε ένα προηγούμενο στάδιο των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας;

Φαίνεται ως μια προφανής κίνηση για ένα αριστερό κόμμα, παρατηρεί το δημοσίευμα, αντί να προχωρήσει σε αύξηση των φόρων που προκαλούν περισσότερο πόνο στους ήδη ταλαιπωρημένους έλληνες εργαζόμενους.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας κυμαίνονται στο 2,2% του ΑΕΠ. Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών κάθε χώρας.

Ο αναλυτής και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Θάνος Ντόκος, εξηγεί στην εφημερίδα πως ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παραμένει ωστόσο υψηλός λόγω της συναίνεσης στη χώρα ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία.

«Η προώθηση μεγαλύτερων μειώσεων θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν από τον Αλέξη Τσίπρα και λόγω της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, είναι ένας εθνικιστής πολιτικός».

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην φαίνεται να βιάζεται να βάλει την περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών στο τραπέζι, αλλά φαίνεται πως ούτε οι εταίροι σπεύδουν να το κάνουν. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι η Γερμανία, παρατηρεί ο Guardian.

guardian