Συναντήσεις με ηγετικά στελέχη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων της Λιβύης θα έχει σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ που έφτασε σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη, των προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Η Χιμένεθ επρόκειτο να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ισπανία είχε από τις αρχές Μαΐου αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως τη νόμιμη αρχή που εκπροσωπεί τη Λιβύη, όπως είχαν ανακοινώσει οι εξεγερμένοι. Τον Απρίλιο η Ισπανία είχε ανακοινώσει την αποστολή ενός διπλωμάτη στη Βεγγάζη για να υπάρξει «διάλογος» με τους εξεγερμένους και το Συμβούλιο, το οποίο η Μαδρίτη χαρακτήρισε «αξιόπιστο συνομιλητή».

Η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Γκάμπια, η Ιορδανία και η Μάλτα έχουν ήδη αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως νόμιμο όργανο αντιπροσώπευσης του λιβυκού λαού.

Το Συμβούλιο αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαιτώντας την αποχώρησή του από την εξουσία μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης την 15η Φεβρουαρίου.