Μικρότερο δημόσιο χρέος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει για το 2025 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στην έκθεση προόδου αναφορικά με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου 20205-2028 που υπεβλήθη  στην Κομισιόν, η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα ο πήχης ψηλώνει για φέτος στο 3,2% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, το γενικό πλεόνασμα αναμένεται σε 0,1% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 0,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η εκτίμηση για το χρέος χαμηλώνει στο 145,7% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για χρέος 147,5% του προϋπολογισμού.

Ανοδικά αναθεωρείται παράλληλα η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο 2,4% από 2,1% για το σύνολο του έτους ενώ στο 2,3% διατηρείται η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Στην έκθεση αποτυπώνονται επίσης τα βασικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2024 και το 2025, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για οικογένειες, καθώς και νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τα αυξημένα έσοδα λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ,
  • Επιστροφή ενός ενοικίου σε οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων (δημοσιονομικό κόστος 230 εκατ. ).
  • Ενίσχυση 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες (κόστος 360 εκατ. ευρώ).  
  • Απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης για χαμηλοσυνταξιούχους (κόστος 23 εκατ.)
  • Επίδομα επικινδυνότητας σε ένστολους (κόστος 222 εκατ.).

Πάνω από 2 δις οι εισπράξεις από  φοροδιαφυγή

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής, με την πλήρη διασύνδεση POS – ταμειακών, εφαρμογή του «myDATA», την καθιέρωση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών, νέα όρια χρήσης μετρητών, προπληρωμένες κάρτες για επιδόματα και ψηφιοποίηση ελέγχων. Η θετική επίδραση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα δημόσια έσοδα.

Πακέτο ΔΕΘ

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο πάνω από 2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις παροχές του 2026 οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Σε πρώτο πλάνο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς βρίσκονται οι μειώσεις άμεσων φόρων με έμφαση στη μεσαία τάξη. Εξετάζονται αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια ενώ ένα σενάριο προβλέπει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με τα οφέλη να διαχέονται σε όλα τα κλιμάκια και όλα τα εισοδήματα. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο , ο εισαγωγικός συντελεστής 9% παραμένει αμετάβλητος και στη συνέχεια οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται κυρίως στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.000 έως και 20.000 ευρώ όπου σήμερα ισχύει συντελεστής 22%.

Μετά το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου σε 948.000 νοικοκυριά κάθε χρόνο στο ραντάρ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπαίνουν και  οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ενοίκια, με τις όποιες παρεμβάσεις να συνδέονται τελικά με το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Τα σενάρια κατάργησης του ΕΝΦΙΑ από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έχουν καμία βάση αλλά δεν αποκλείονται επιμέρους παρεμβάσεις όπως η αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή στο φόρο.

Στα κλειδωμένα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ περιλαμβάνεται παράλληλα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδες  ενώ η άμβλυνση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών συναρτάται ευθέως με την αποδοτικότητα των μέτρων περιορισμού της φοροδιαφυγής.