Παρουσιάζεται σήμερα ο νέος κύκλος του προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του SMEs Daily η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης θα διατεθεί στην περιφέρεια.

Παρεμβάσεις και συνολικός προϋπολογισμός

  • Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: 800 χιλ. ευρώ
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: 2 εκατ. ευρώ
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών
  • Αποτελεσμάτων: 2 εκατ. ευρώ
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε πρότασης είναι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την αξιολόγηση του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη»

Επιλέξιμες δαπάνες

  • Το τακτικό προσωπικό του δικαιούχου που απασχολείται στην ερευνητική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους έναρξης του έργου και συνδέεται με τον δικαιούχο με σχέση εξαρτημένης εργασίας (σύμβαση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης αορίστουχρόνου, σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου)
  • το τακτικό προσωπικό του δημοσίου τομέα, που απασχολείται στην Πράξη με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δικαιούχου
  • το έκτακτο προσωπικό που απασχολείται στην πράξη σε νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ως άμεση συνέπεια του έργου, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόληση
  • τους υποτρόφους
  • τα φυσικά πρόσωπα με σύμβαση μίσθωσης έργου

Το μέγιστο επιχορηγούμενο κόστος ανά ερευνητή (ΑΦΜ) ανέρχεται στο ποσό των 4 χιλ. ευρώ ανά μήνα στο σύνολο της δράσης. Το αντίστοιχο όριο για το τεχνικό προσωπικό ανέρχεται στο ποσό των 2 χιλ. ευρώ ανά μήνα και ανά ΑΦΜ. (Τα όρια αυτά δεν ελέγχονται κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αλλά κατά την υλοποίηση των έργων και την πιστοποίηση των δαπανών.) Για την κάλυψη των υπόλοιπων επιλέξιμων δαπανών του έργου χρησιμοποιείται ενιαίος συντελεστής 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού.

Προϋποθέσεις

  • Κάθε αυτοτελής επιχείρηση (σε επίπεδο ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε (5) Αιτήσεις Χρηματοδότησης αθροιστικά στις Παρεμβάσεις Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καθόλη τη διάρκεια της δράσης
  • Ο αιτούμενος προϋπολογισμός μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου σε μία αίτηση χρηματοδότησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία πέμπτα (60%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις προηγούμενες τρεις διαχειριστικές περιόδους
  • Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στον προϋπολογισμό του έργου.

Κατά την υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης ο συνολικός αιτούμενος προϋπολογισμός των επιχειρήσεων – δυνητικών δικαιούχων σε μία αίτηση χρηματοδότησης πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 30% του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.

Προτεραιότητες

Οι στρατηγικές περιοχές καθορίστηκαν στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (ΕΣΕΕ) που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που θα υποβληθούν και θα αφορούν στους οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι:

  1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία
  2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες
  3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα
  4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία
  5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα
  6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα
  7. Αειφόρος Ενέργεια
  8. Ψηφιακές Τεχνολογίες

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση (FiFo) στην Παρέμβαση ΙΙΙ «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» και με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων και έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Το ίδιο ισχύει και στις προτάσεις έργων με Σφραγίδα Αριστείας (Παρέμβαση ΙV). Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική στην Παρέμβαση I «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» και στην Παρέμβαση ΙI «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς».

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.