Η απόδοση των μη διαβαθμισμένων ομολόγων (junk bonds) που εκδίδουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμορφώνεται χαμηλότερα από την απόδοση των ομολόγων χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated bonds) των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το spread – η διαφορά της απόδοσης – των εταιρικών μη διαβαθμισμένων ομολόγων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το αντίστοιχο spread των τραπεζικών ομολόγων χαμηλότερης εξασφάλισης στις 6 Ιανουαρίου και τώρα είναι 29 μονάδες βάσης (0,29 της εκατοστιαίας μονάδας) χαμηλότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch.

Ειδικότερα, το spread των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου κατά 51 μονάδες βάσης στις 437 μ.β., ενώ τα spread των τραπεζικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 125 μ.β. στις 466 μ.β.

Προκύπτει, δηλαδή, ότι οι επιχειρήσεις -που έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από τις τράπεζες – είναι λιγότερο ευάλωτες όσον αφορά τις ανησυχίες των επενδυτών.

Το κόστος δανεισμού των τραπεζών αυξήθηκε μετά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δόθηκε πρόσφατα για διαβούλευση και προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης διάσωσης τραπεζών από το 2013, με τη μείωση της αξίας των ομολόγων των συγκεκριμένων τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους.

Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας ανακοίνωσε επίσης κανόνες, οι οποίοι θα κάνουν πιο πιθανή τη μείωση της αξίας των ομολόγων χαμηλότερης εξασφάλισης, σε περίπτωση που πρέπει να διασωθεί μία τράπεζα.