Με «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο αντικατέστησε το φόρο διαμονής επιβαρύνονται οι πελάτες των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και όλων των ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και φθάνει έως 10 ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου έως και τον Οκτώβριο είναι αυξημένο καθώς ανέρχεται:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  • 1-2 αστέρων, 1,50 ευρώ,
  • 3 αστέρων, 3 ευρώ,
  • 4 αστέρων, 7 ευρώ,
  • 5 αστέρων, 10 ευρώ,

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 1,50 ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ,

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ.

Μείωση τέλους κατά 60%

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  • 1-2 αστέρων, 0,50 ευρώ,
  • 3 αστέρων, 1,50 ευρώ,
  • 4 αστέρων, 3 ευρώ,
  • 5 αστέρων, 4 ευρώ,

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 0,50 ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 0,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ,

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) τέσσερα 4 ευρώ.

Νέα πλατφόρμα

Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε μια νέα πλατφόρμα για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Η υποβολή της δήλωσης του τέλους ανθεκτικότητας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Ευρώ

Οδηγός 10 ερωτήσεων – απαντήσεων

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία myAADE. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω την παραπάνω δήλωση;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων myAADE. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν οι δηλώσεις να υποβάλλονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων.

  1. Μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω της υπηρεσίας myAADE;

Ναι. Μπορείτε να υποβάλετε αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικής χρήσης από 01-01-2024 και μετά. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Επίσης, η υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων για χρήσεις μέχρι 31-12-2023 για το φόρο διαμονής γίνεται από την ίδια εφαρμογή.

  1. Μπορώ να υποβάλλω Τροποποιητικές δηλώσεις;

Όχι. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου».

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης; Όχι. Μετά την Οριστική υποβολή της Δήλωσης δεν μπορείτε να τη διαγράψετε ή να τη διορθώσετε. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στη αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά, για να γίνει η διόρθωσή της.
  2. Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση θεωρείται και παραληφθείσα; Μια δήλωση θεωρείται παραληφθείσα, μετά την οριστική υποβολή της μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), δεδομένου ότι, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4987/2022, αποσυνδέεται η πληρωμή του φόρου από την παραλαβή της δήλωσης και τη βεβαίωση του φόρου.
  3. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία οφειλής χωρίς να έχει καταβληθεί το τέλος ανθεκτικότητας; Εάν παρέλθει η ημερομηνία υποβολής του τέλους, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 και 54 του ν. 4987/2022.
  4. Πότε υποβάλλεται η Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση;

Το τέλος αποδίδεται, από τους υπόχρεους, στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

  1. Η υποβολή των αρχικών δηλώσεων απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, είναι πλέον υποχρεωτική με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας;

Ναι. Η υποβολή της δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, είναι υποχρεωτική (εμπρόθεσμες-εκπρόθεσμες).

  1. Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων στην εφαρμογή;

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 5073/2023 (Α’ 204), σε ΤΑΚΚ υπάγονται:

α) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155).

β) τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.

γ) τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).

δ) τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.

  1. Μπορώ να αποθηκεύσω τη δήλωση και να την οριστικοποιήσω αργότερα;

Ναι. Ο χρήστης μπορεί, από την αρχή που θα δημιουργήσει μία δήλωση, να την αποθηκεύει προσωρινά, σε οποιοδήποτε στάδιο πριν την υποβολή αυτής, επιλέγοντας από το μενού την «Προσωρινή Αποθήκευση».