Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε αύξηση στο βασικό επιτόκιο κατά 40%, καθώς στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό που έχει αγγίξει το 61,36%, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Πλέον, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, αφού η τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε πως το επίπεδο της νομισματικής σύσφιξης είναι «πολύ κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να χαραχθεί πορεία προς τον αποπληθωρισμό. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος της σύσφιξης θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η νομισματική σύσφιξη θα διατηρηθεί για όσο καιρό είναι απαραίτητο ώστε να υπάρξει εγγύηση για διαρκή σταθερότητα των τιμών», σημείωσε η κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται, ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, η νέα ομάδα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 40% σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός, που έφτασε τον περασμένο μήνα το 61,36%, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς.