Ανάκαμψη της εμπιστοσύνης δείχνει ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ΜμΕ που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEunited). Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χώρες με ρυθμούς πληθωρισμού άνω του μέσου όρου, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση της εμπιστοσύνης με σημάδια ύφεσης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου για τις ΜμΕ για την άνοιξη του 2023 είναι ελαφρώς ανοδικά και σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες. Οι προοπτικές δείχνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, με συνέχιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές.

Κατά την παρουσίαση των κύριων ευρημάτων του τελευταίου Βαρόμετρου ΜμΕ που αναπτύχθηκε από τη μονάδα μελέτης της SMEunited, ο Διευθυντής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής της SMEunited, Gerhard Huemer, αποκάλυψε μια αύξηση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά μόνο για χώρες με ρυθμούς πληθωρισμού κάτω του μέσου όρου. Οι χώρες με ρυθμούς πληθωρισμού πάνω από τον μέσο όρο παρουσιάζουν πτωτική τάση με κίνδυνο ύφεσης.

Τα αποτελέσματα για την άνοιξη του 2023 όχι μόνο έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά είναι πάνω από τις προσδοκίες που αναφέρθηκαν στην αρχή του έτους.

Οι προοπτικές για το φθινόπωρο του 2023 δείχνουν και πάλι υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Ωστόσο, ο κ. Huemer επισήμανε το γεγονός ότι οι φόβοι είναι λιγότερο έντονοι αυτό το τελευταίο εξάμηνο. Επιπλέον, εξήγησε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού παραμένει πρόβλημα και οι ΜμΕ συνεχίζουν να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά απασχόλησης τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις των τιμών, ο μεταποιητικός τομέας επωφελείται από τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών έντασης εργασίας αντιμετωπίζουν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις δημιουργώντας πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές με κίνδυνο δημιουργίας σπιράλ μισθών – τιμών. Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση του κατασκευαστικού κλάδου, όπου το υψηλό κόστος για στεγαστικά δάνεια δημιούργησε πτωτική τάση για τζίρο και απασχόληση. Οι χαμηλές προσδοκίες για παραγγελίες δείχνουν μια συνέχιση αυτής της εξέλιξης.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.