Τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb σφίγγει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας με τις 3 μεγαλύτερες διεθνείς πλατφόρμες διαμοιρασμού και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των φορολογούμενων που αποκτούν εισοδήματα από την εκμετάλλευση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb.

Ειδικότερα:

  • Σήμερα Δευτέρα 18/9 ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα υπογράψει ένα νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO. Με το νέο Μνημόνιο οι οποίες θα αναλάβουν να στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ στα τέλη του μήνα θα τρέξουν οι πρώτοι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης όσων μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ( στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης). Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που κρύβουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακόμα και αυτούς που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3 ακινήτων γίνονται επιχειρηματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη εργασιών στην Εφορία, να συστήσουν εταιρεία, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, την καταχώρηση εσόδων – εξόδων στα myDATA, να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως το τέλος διαμονής το οποίο από την Πρωτοχρονιά αυξάνεται έως 6 ευρώ.

Τέλος διαμονής και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Συγκεκριμένα το τέλος διαμονής διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ
  • Ξενοδοχεία 3 αστέρων: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ
  • Ξενοδοχεία 4 αστέρων: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ
  • Ξενοδοχεία 5 αστέρων: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ
  • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων φορολογείται αυτοτελώς με τους εξής συντελεστές:

  • 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
  • 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
  • 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Με την επισήμανση ότι οι επιβαρύνσεις παραμένουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υποστηρίζει ότι η καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτιρίων είναι απόλυτα αναγκαία. Και αυτό γιατί είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών, όσο και διότι θα απαλλάξει το Κράτος από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, που θα διαθέσει από τη φορολογία των πολιτών, για μερική και μόνον αποκατάσταση των ζημιών. Ωστόσο όπως σημειώνει το μέτρο «δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα».

Για την επιβολή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι το όριο των τριών ακινήτων είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού.