Άμεση ήταν η ανταπόκρισή σας στην έρευνα του newsbeast.gr για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και για τη λάθος κατεύθυνση προς την οποία κινείται το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο. Κάτοικοι του συγκεκριμένου δήμου και των γύρω περιοχών – και όχι μόνο – σπεύσατε και στείλατε τη δική σας άποψη για το τι πρέπει να γίνει, ώστε η έκταση να αξιοποιηθεί με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Σταδιακά θα δημοσιευθούν όλες οι απ-όψεις που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Καλημέρα σας,
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, θα ήθελα ως κάτοικος της περιοχής να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου. Το Ελληνικό παραμένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια, όμηρος των διαφωνιών των τοπικών δημάρχων και του πολιτικού κόστους. Το κράτος προτίμησε να το αφήσει να ρημάξει παρά να υπερνικήσει την πληθώρα νομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Αυτό άλλωστε θα απαιτούσε τεχνοκρατική λογική, και βλέμμα στο μέλλον, κάτι εξαιρετικά ανελκυστικό για έναν Έλληνα πολιτικό καθότι εκλογές πλέον γίνονται κάθε χρόνο στην χώρα μας.

Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά, και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τις ημέρες που διεξάγονται εκθέσεις στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, κάτι που πιθανότατα θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με την έλευση του νέου σταθμού μετρό, καθότι είναι γνωστό ότι οι τερματικοί σταθμοί εμφανίζουν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, και είναι μάλλον ουτοπικό να περιμένουμε περαιτέρω επέκταση του μετρό. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μέριμνα για νέες κυκλοφοριακές υποδομές και παρεμβάσεις.

Πολλοί λένε ότι το Ελληνικό θα πρέπει να γίνει όλο πάρκο. Δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη άποψη. Ένα πάρκο τέτοιου μεγέθους, μακριά από το κέντρο της πόλης, θα ήταν η αποθέωση του παραλογισμού. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης του, θα ήταν απλώς διαστημικό. Οι ανεύθυνες δηλώσεις πολιτικών και πολιτικάντηδων δημιούργησαν μια τέτοια “δυναμική” και παγίδευσαν πολύ κόσμο να πιστεύει το ανέφικτο και το παράλογο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το Ελληνικό έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης. Δεν είμαι ειδικός και δεν είμαι σε θέση να παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γι αυτό, ξέρω όμως ότι η όποια αξιοποίηση του για να είναι εφικτή πρέπει να περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις (γιατί όχι και casino) και ίσως και πώληση κατοικιών. Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι καθαρά και μόνο γραφειοκρατικός (δηλαδή σε θέματα αδειοδότησης, πολεοδομίας) και φυσικά εισπρακτικός. Τέλος οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε αυτό, θα πρέπει να έχουν κεφάλαια και εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων έργων, ώστε το Ελληνικό να μην γίνει μια ακόμα άδεια προς πώληση με άγνωστο ορίζοντα υλοποίησης.

Τα καταστήματα της γύρω περιοχής, που είναι σε κάθε περίπτωση λίγα, θεωρώ πιθανότερο να τα εξοντώσει η κρίση παρά τα όποια καταστήματα στο Ελληνικό που αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα κατασκευαστούν, σε καμία περίπτωση πριν το 2013. Σίγουρα τα καταστήματα που θα υπάρξουν εκεί (όταν και εάν) δεν θα συναγωνίζονται συνοικιακά καταστήματα, θα απευθύνονται σε υψηλότερα βαλάντια. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε (σε τόσο δύσκολες εποχές) τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά ένα γενικότερο αίτημα που υπάρχει για μη πώληση καμίας δημόσιας περιουσίας, θα ήθελα να θυμίσω ότι αυτή η νοοτροπία έχει ζημιώσει βαθύτατα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου. Ο ΟΤΕ πωλήθηκε σε χαμηλότατο τίμημα τελικά, τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν μετοχές στην Εμπορική Τράπεζα και τις διακράτησαν είδαν την περιουσία τους να εξανεμίζεται κ.ο.κ.

Σε όσους λένε ότι συμφωνούν μεν με την πώληση δημόσιας περιουσίας αλλά ότι δεν θα πρέπει να γίνει τώρα αλλά να περιμένουμε καλύτερες εποχές, φοβάμαι ότι πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμα χειρότερες οι συνθήκες, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τέλος, ένα κράτος που χρωστάει μυθικά ποσά αλλά την ίδια ώρα δεν πουλάει ούτε καρφίτσα (δεν αποχωρίζεται ούτε καν ζημιογόνους οργανισμούς),δεν δίνει την καλύτερη εντύπωση σε ότι αφορά την προθυμία του να αποπληρώσει τα χρέη του.

Βαγγέλης»

Ένα ακόμη e-mail, λακωνικό μεν, αλλά καταγράφει την άποψη της αναγνώστριας για την πρόταση μεταφοράς των κέντρων στο Ελληνικό είναι το εξής:

«Καλό μου φαίνεται
Θεοφανία Β.»

Περιμένουμε και τις δικές απόψεις γύρω από το θέμα. Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]