Μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και παλινωδίες, όπως το φιάσκο με το Κατάρ (στις οποίες αναφερθήκαμε στα προηγούμενα κείμενα της έρευνας του newsbeast.gr για το Ελληνικό), η κυβέρνηση κάλεσε (ξανά) εσπευσμένα τον Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κάτι κινείται από την ίδια στον τομέα των επενδύσεων και της αξιοποίησης των ακινήτων – φιλέτων του Δημοσίου, όπως είναι η έκταση του πρώην αεροδρομίου στα νότια προάστια της Αθήνας.

Έτσι, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κύριος Αθεμπίγιο παρουσίασε στους δημοσιογράφους ένα γενικό πλαίσιο, με στόχο να βασιστεί σε αυτό η αξιοποίηση του ακινήτου. Πρόκειται, όμως, για ένα ασαφές σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς ακινήτων, δεν έχει ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε ξεκάθαρο business plan, και – άκουσον – άκουσον – καμία αναφορά στο πόσο θα κοστίσει η ιδέα αυτή.
Παρουσιάστηκε, δηλαδή, ένα γενικόλογο περίγραμμα, το οποίο δεν είναι καν κοστολογημένο ! Δηλαδή, ο όποιος επενδυτής ενδιαφερθεί (;) για να επενδύσει σε αυτή τη βάση, δεν έχει μια – έστω αρχική – τάξη μεγέθους για τη δαπάνη του project, έτσι όπως την οραματίζεται ο Ισπανός αρχιτέκτονας.

Θα βρεθούν, όμως, επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους επί του συγκεκριμένου σχεδίου; Είναι οικονομικά βιώσιμη αυτή η πρόταση; Το newsbeast.gr μελέτησε μία προς μία τις παραμέτρους της και εξηγεί γιατί δεν μπορεί – και δεν συμφέρει την ελληνική οικονομία – να υλοποιηθεί. Ας τις δούμε, λοιπόν, αναλυτικά:

Προτείνεται

Από τα σχεδόν 6.000 στρέμματα της συγκεκριμένης έκτασης, τα 2.600 (δηλαδή πάνω από το 40% του συνόλου) να γίνουν πάρκο.

Ουδείς διαφωνεί με την αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων πρασίνου στο λεκανοπέδιο. Αν, όμως, δημιουργηθεί ένα πάρκο τόσο μεγάλης έκτασης, ποιος θα το διαχειρίζεται και με τι πόρους θα το συντηρεί; Η μέχρι σήμερα ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι οι Δήμοι δεν μπορούν επί της ουσίας να το κάνουν αυτό. Και, με δεδομένο ότι και το Δημόσιο μειώνει συνεχώς τις δαπάνες του, οι πόροι θα συρρικνώνονται συνεχώς σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, αλλά και τη φύλαξή του. Συνεπώς, κινδυνεύει με μαθηματική ακρίβεια να καταντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως και τα περισσότερα πάρκα στη χώρα μας, δηλαδή χώρος όπου θα απουσιάζει η καθαριότητα και θα κυριαρχούν οι ναρκομανείς και περιθωριακά μέλη της κοινωνίας.

Προτείνεται

– να δημιουργηθεί οικιστική ζώνη 2.000 στρεμμάτων, από τα οποία

– στα 1.000 να κατασκευαστούν έως και 6.500 κατοικίες, για να στεγάσουν περί τους 15.000 κατοίκους,

– στα 400 να γίνουν χώροι γραφείων,

– στα 300 να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, ενώ

– η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου, καθώς και ενός γιγαντιαίου συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου.

Και αυτές οι προτάσεις, όμως, είτε είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, είτε θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε άλλους τομείς της οικονομίας. Δείτε γιατί:

Τι νόημα έχει η κατασκευή 6.500 κατοικιών, σε μια αγορά, όπου ήδη τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τις 200.000, και σε μια περίοδο, όπου τα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα (πού λόγος για αγορά σπιτιού), αλλά ακόμα και όσοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην απόκτηση κατοικίας, δεν μπορούν να πάρουν δάνειο, αφού οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού;

Τι νόημα έχει η δημιουργία και άλλων χώρων γραφείων, όταν οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς μικρότερους και φθηνότερους χώρους για να μειώσουν τα κόστη τους και τα ξενοίκιαστα επαγγελματικά ακίνητα αυξάνονται διαρκώς;

Τι νόημα έχει η δημιουργία εμπορικού κέντρου, δίπλα στην αγορά της Γλυφάδας, η οποία αποτελεί μία από τις καλύτερες και πληρέστερες στην Ελλάδα, και σε μια από τις δυσκολότερες οικονομικά συγκυρίες, όπου τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο; Ποιος θα θελήσει να έχει παρουσία σε αυτό το κέντρο και να πληρώσει πανάκριβα ενοίκια, «κανιβαλίζοντας» ταυτόχρονα το κατάστημά του στο κέντρο της Γλυφάδας;

Τι νόημα έχει η δημιουργία ενός γιγαντιαίου συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, όταν οι ξένοι διοργανωτές έχουν διαγράψει τη χώρα μας από το χάρτη – λόγω του κινδύνου των απεργιών και των επεισοδίων -, και όταν αυτό θα γονατίσει ακόμα περισσότερο την ήδη συρρικνωμένη ελληνική συνεδριακή αγορά;

Αν μη τι άλλο, η αξιοποίηση τέτοιων ακινήτων – φιλέτων απαιτεί σοβαρότερες, ψυχραιμότερες και άριστα μελετημένες προσεγγίσεις. Το newsbeast.gr θα συνεχίσει την έρευνά του.

Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις γύρω από το θέμα.

Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]