Οι ακτές της Φλόριντα έχουν γεμίσει από μια γιγαντιαία μάζα φυκιών, η οποία σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα γλοιώδη φύκια κατευθύνονται προς τις ακτές της Φλόριντα και άλλες ακτές του Κόλπου του Μεξικού, απειλώντας να προκαλέσει προβλήματα στις παραλίες της γύρω περιοχής.

Τα φύκια, μια ποικιλία που ονομάζεται sargassum (σαργάσο), εδώ και καιρό ξεβράζονται στον Ατλαντικό και οι επιστήμονες παρακολουθούν μαζικές συσσωρεύσεις του από το 2011. Όμως, η φετινή ποσότητα αυτού του φυκιού, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ – καλύπτοντας περισσότερα από 5.000 μίλια από τις ακτές της Αφρικής έως τον Κόλπο του Μεξικού.

Το Sargassum είναι ένα καφέ φύκι που προκαλεί επανειλημμένα προβλήματα στις ακτές της Καραϊβικής. Αν και δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, η συσσώρευσή του είναι επιβλαβής για τα οικοσυστήματα και, επιπλέον, λόγω της μεγάλης ποσότητας που συσσωρεύεται στις παραλίες και της χαρακτηριστικής άσχημης μυρωδιάς που αναδύει κατά την αποσύνθεση, το σαργάσο προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες στον τουριστικό τομέα, πέραν του ότι αποτελεί εμφανή ενόχληση για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

«Αυτός ο πλωτός βιότοπος παρέχει τροφή και προστασία για ψάρια, θηλαστικά, θαλάσσια πτηνά, καβούρια και πολλά άλλα», σύμφωνα με τον ιστότοπο Sargassum Information Hub. «Χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής για μια ποικιλία σημαντικών ψαριών, όπως το mahi mahi, οι γρύλοι και οι κεχριμπαρέτες». Επιπλέον, οι χελώνες καρέτα καρέτα (Καρέτα καρέτα) συχνά χρησιμοποιούν το σαργάσο ως προστασία για τα αυγά τους μέχρι την εκκόλαψη.

Σύμφωνα με το CNN, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν το σαργάσο ξεβράζεται στις παραλίες, όπου όχι μόνο συσσωρεύεται καθιστώντας δύσκολο το να περπατήσει κανείς σε αυτές, αλλά και εκπέμπει ένα αέριο που μπορεί να μυρίζει πολύ άσχημα. Μπορεί γρήγορα να μετατραπεί από πλεονέκτημα σε απειλή για τη ζωή στον ωκεανό.