Η φύση αδιαμφισβήτητα κάνει τα θαύματά της, κάτι που αποδεικνύεται και με τα έξι γηραιότερα δέντρα στον κόσμο που ακολουθούν παρακάτω. Με τα έτη τους να υπολογίζονται σε χιλιάδες, κάποια από αυτά υπήρξαν ήδη πριν την δημιουργία των Αιγυπτιακών Πυραμίδων ή και πριν την περίοδο που οι αρχαίοι άνθρωποι στην Κεντρική Ασία άρχισαν να εφευρίσκουν τους τροχούς με ακτίνες.

Old Tjikko – Σουηδία

Γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το γηραιότερο γνωστό ζωντανό δέντρο στον κόσμο φύτρωσε κάποια στιγμή κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, πριν από περισσότερα από 9.550 χρόνια. Σύμφωνα με το mentalfloss.com, αυτό το έλατο της Νορβηγίας μήκους περίπου 5 μέτρων στην επαρχία Νταλάρνα στη Σουηδία ξεκίνησε να δημιουργείται όταν μια παγογέφυρα συνέδεε τα βρετανικά νησιά με την Ευρώπη. Ο Leif Kullman, ο γεωλόγος που ανακάλυψε το δέντρο, το ονόμασε από τον νεκρό σκύλο του.

Methuselah – Καλιφόρνια

Γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το Methuselah, ένα πεύκο από τα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 5.000 ετών -και το γηραιότερο μη κλωνικό δέντρο στον κόσμο. Η ακριβής τοποθεσία του μάλιστα αποτελεί μυστικό της δασικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια για την προστασία του. Το 1964, ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δέντρο με το όνομα Προμηθέας κόπηκε κατά λάθος από έναν επιστήμονα που δεν συνειδητοποίησε ότι το δέντρο ήταν τόσο παλιό.

Llangernyw – Βόρεια Ουαλία

γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το Llangernyw, ένα καταπράσινο δέντρο πουρνάρι 4.000 ετών, συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα με τα 50 Great British Trees από το UK Tree Council το 2002, κάτι που, όσον αφορά τις τιμές των δέντρων, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Το Llangernyw άρχισε να φύεται σε αυτό που σήμερα είναι μια αυλή εκκλησίας στη Βόρεια Ουαλία πολύ παλιά, όταν ακόμη οι Αιγυπτιακές Πυραμίδες θεωρούνταν μια νέα εξέλιξη.

Zoroastrian Sarv – Ιράν

Γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το Zoroastrian είναι ένα κυπαρίσσι στο κεντρικό Ιράν, και αποτελεί εθνικό φυσικό μνημείο. Το δέντρο των 4.000 ετών ρίζωσε ακριβώς την εποχή που οι αρχαίοι άνθρωποι στην Κεντρική Ασία άρχισαν να εφευρίσκουν τους τροχούς με τις ακτίνες.

Fitzroya Cupressoides – Χιλή

Γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το Fitzroya Cupressoides, ένα είδος ψηλού, αδύνατου αειθαλούς φυτού στα βουνά των Άνδεων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα δέντρα στον κόσμο. Γνωστό κοινώς ως Alerce, πολλά από αυτά τα αειθαλή φυτά έχουν καταγραφεί τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν και προστατεύουν ένα συγκεκριμένο δέντρο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι άνω των 3.600 ετών.

Το δέντρο των 100 αλόγων – Σικελία

Γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Το δέντρο των εκατό αλόγων, μια τεράστια καστανιά κοντά στο ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία, πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 2.000 και 4.000 ετών. Το όνομά του, σύμφωνα με το mentalfloss.com, προέρχεται από έναν παλιό μύθο όπου 100 ιππότες και τα άλογα τους βουτηγμένα στη λάσπη αναζήτησαν καταφύγιο από μια καταιγίδα κάτω από τα προστατευτικά κλαδιά του δέντρου. Αυτό το πραγματικά ογκώδες δέντρο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την περίμετρό του, με περιφέρεια 57 μέτρων -σχεδόν όσο ένα παγοδρόμιο χόκεϊ.